Paylaşım Türkiye
İshalde beslenme çok önemli 212
Paylaşım Türkiye
İshalde beslenme çok önemli 212
Paylaşım Türkiye
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


paylaşım forumu, site ekle, site tanıt, dizin
 
AnasayfaAramaLatest imagesKayıt OlSite ekleGiriş yap

 

 İshalde beslenme çok önemli

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
CooL_LiFe
Yetkingrafiker
CooL_LiFe


uyarı yok
Kova Mesaj Sayısı : 1003
Doğum tarihi : 25/01/11
Kayıt tarihi : 07/07/10
Yaş : 1013
Nerden : İstanbul
Sitemizi kim tavsiye etti : Admin

Kişi sayfası
Altın Altın: 0
Para Para: 0

İshalde beslenme çok önemli Empty
MesajKonu: İshalde beslenme çok önemli   İshalde beslenme çok önemli EmptyC.tesi 10 Tem. - 16:10

İshal,
dışkının sıklığında, miktarında ve hacminde artma olarak
tanımlanabilir. Yaz aylarında ishal görülme sıklığı hep artar, bu yüzden
aşağıdaki önerilere ihtiyacınız olabilir:



İshalde beslenme çok önemli Fft17_mf86363









Özellikle durgun sularda, kanalizasyonun karıştığı
sularda, iyi ilaçlanmamış içme ve kullanma sularında mikroplar uzun süre
yaşayarak, çoğalır. Bu suların içilmesi veya böyle sularla bulaşıkların
yıkanması, pişirildik-ten sonra buzdolabına konmayı unutulmuş
yemeklerin, çiğ sebzelerle hazırlanmış salataların ve meyvelerin
tüketilmesi sonucu ishal yapan mikroplar, ağız yoluyla alınarak
barsaklara ulaşır.

Diyet tedavisi şart

İshal döneminde vücuttan aşırı su ve elektrolit kaybı
olacağı için kişide deri tonusunda azalma, ani kilo kaybı, halsizlik,
kansızlık, kalp ritm bozuklukları, böbrek yetmezliği, şuur bozuklukları,
karın ağrısı, karında burkulma, iştahsızlık, iltihabi durumlarda bu
bulgulara ek olarak ateş ortaya çıkar.


Genel olarak mikrobik kaynaklı ishaller için ilaç
tedavisi gerekir. 24 saatten fazla süren ishallerde en yakın sağlık
merkezine başvurulması gerekir.


Sıvı ve elektrolit kaybının az olduğu durumlarda, hastaya
ishal için uygun bir diyet verilerek tedavisi yapılır. Ancak aşırı su
ve elektrolit kaybı varsa ya da ağır dizanteri halleri, kolera şüphesi
olanlar varsa mutlaka hastaneye yatırılmalı ve kaybedilen su ve
elektrolitlerin yerine konması amacıyla serum verilmelidir. Sonra ishale
neden olan ilaçlar saptanıp uygun ilaç ve diyet tedavisi yapılır.

Diyette;

Kaybedilen su ve elektrolitin yerine konması,
Enerji ve besin öğeleri gereksinimlerinin karşılanması,
Barsakların çalışma hızını artıran posalı besinlerin azaltılması
esastır.


İshali olan kişilerin posasız ve yağsız besinler
tüketmesi gerekir. Posa içeriği yüksek çiğ sebze ve meyveler, kuru
baklagiller, tam tahıl ürünlerinden bu dönemde uzak durulmalıdır. Ayrıca
kuruyemişler, şeker, çiko-lata, yağlı yiyeceklerden (kızartmalar,
mayonez, tereyağ, kaymak vb) kaçınılmalıdır. Bu dönemde kızartma yerine
haşlama ve fırında pişirme yöntemleri uygulanmalıdır.
Acılı ve fazla baharatlı besin tüketilmemelidir. Sucuk, salam, pastırma
gibi şarküteri ürünlerinden de kaçınılmalıdır.


Yağsız makarna ve pirinç pilavı, pirinç lapası, yayla
çorbası, yağsız beyaz peynir, yoğurt, kabuksuz elma, muz, şeftali,
havuç, haşlanmış patates, haşlanmış yağsız et ve ta-vuk, yağsız ızgara
köfte yenilebilir.


Ayrıca tuzlu ayran, taze sıkılmış meyve suları, açık çay
ve bol bol temiz- güvenilir -su içilebilir.
Hastalık boyunca evde istirahat edilmelidir.

Uygulanacak örnek liste

KAHVALTI :
Limonlu çay
1 kibrit kutusu kadar az yağlı beyaz peynir
1-2 dilim ekmek

KUŞLUK:

1-2 bardak tuzlu ayran
1 porsiyon meyve (elma, muz veya şeftali-kabukları soyulacak.)

ÖĞLEN:
Haşlanmış veya fırınlanmış et (yaklaşık 3-4 köfte kadar-120g)
1 tabak pirinç pilavı veya makarna (az yağlı)
1 kase yoğurt (200g-az yağlı)
1-2 dilim ekmek

İKİNDİ :

1-2 bardak tuzlu ayran
1 adet galeta ve yağsız peynir

AKŞAM :

1 kase yoğurtlu pirinç çorbası
1 Tabak yağsız patates püre
1 kase yoğurt
1-2 dilim ekmek

GECE :

1 porsiyon meyve (elma, muz veya şeftali-kabukları
soyulacak.)

İshalin önüne geçmek için;

1. Kişisel temizliğe dikkat edilmeli, Eller daima temiz
tutulmalıdır.
2. Şüpheli sular tüketilmemeli ya da sular kaynatılarak içilmelidir.
3. Suların klorlama işlemi düzenli olarak yapılmalıdır.
4. Sebze ve meyveler tüketilmeden önce mutlaka bol su ile yıkanmalıdır.
5. Süt, yoğurt ve peynir alırken ambalajlı olanlar tercih edilmelidir.
6. Alınan besinlerin üretim ve son kullanma tarihleri kontrol
edilmelidir.
7. Süt, yoğurt, yumurta, kıymalı yiyecekler, et, yağ vb. buzdolabında
saklanmalıdır.
8. Sütlü tatlılar da hazırlandıktan sonra soğutucuda bekletilmelidir.
9. Çiğ veya az pişmiş etler tüketilmemelidir.
10. Güvenilir bulunmayan yerlerden yemek yenilmemelidir.
11. Özellikle yaz aylarında çok yağlı yiyecekler yerine taze meyve,
sebze, yoğurt, beyaz et vb. beslenmeye özen gösterilmelidir.
12. Sineklerin yaz aylarında ortaya çıkması ve çöplerden yiyeceklere
mikrop taşıması nedeniyle ilaçlama yapılmalıdır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.axtorhtmlkodlari.tr.gg
 
İshalde beslenme çok önemli
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Mezarın Altındayken Ne Önemli Olacaksa Şimdi de O Önemli
» İş görüşmesinden önce beslenme
» Sağlıklı Beslenme
» Düşük Kalorili Beslenme Tavsiyeleri
» Sebzelerle Sağlıklı Beslenme

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Paylaşım Türkiye :: Sağlık Bilgisi :: Diyet-
Buraya geçin: