Siyah ve yeşil çaylar aynı çay yaprağından üretilir.
Yeşil çay ve siyah çayın farkı fermantasyon (Mayalanma) işlemidir.
Siyah çay fermantasyon işlemine tabii tutulduğu için bileşimindeki doğal
maddeler değişime uğrarlar, tadı ve kokusu da farklılaşır. Bu işlem
nedeniyle maliyeti yükselir.
Çay yaprağının bileşiminde bulunan enzimlerin etkilerini durdurmak için (
Denature) kısa süreli ısıl işlemden geçirilir, bükme işleminden sonra
kurutulur ve yeşil çay elde edilmiş olur. Yeşil çayda fermantasyon
işlemi yapılmadığı için maliyeti daha düşüktür. Yeşil çay halen gıda
maddeleri grubunda yer almaktadır. Yeşil çay ucuz olduğu için ilaç
olarak kullanılmak üzere geniş çapta bilimsel çalışmalar
sürdürülmektedir.
Ülkemizde başta Çaykur olmak üzere çok sayıda firma tarafından yeşil çay piyasaya sürülmektedir.