Adana’nın sembolleşen içeceklerinden olan ve vitamin deposu havuçtan
elde edilen şalgamın, mevsimsel geçişle birlikte artan soğuk algınlığı
ve gribal enfeksiyonlara karşı vücudun direncini artırdığı bildirildi.
Çukurova yöresinde çokça tüketilen şalgama olan talep, özellikle mevsimsel geçiş dönemlerinde fazlasıyla artıyor.
Vitamin deposu olarak bilinen havuçtan, tamamıyla doğal olarak elde
edilen şalgamın, yapılan seri üretimler sonucu ülke genelinde tüketimi
hızla yaygınlaşırken, vücudu hastalıklara karşı koruyucu etkisinin
olması, şeker ve kolesterol yapıcı maddeler bulunmaması da herkesin
rahatlıkla içebilmesine olanak sağlıyor.
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Boğaz Burun Hastalıkları Ana
Bilim Dalı öğretim Üyesi Doç. Dr. Barlas Aydoğan, mevsimsel geçiş dönemi
olan şu günlerde, grip başta olmak üzere soğuk algınlığı
hastalıklarının arttığını, şalgamın ise vitamin yönünden zengin olması
nedeniyle tüketiminin hastalıklara karşı önleyici olabileceğini söyledi.
Bilimsel bir araştırmanın bulunmamasına rağmen tamamen havuçtan
yapıldığı için faydalı olduğunun bilindiğini ve rahatlıkla
tüketilebileceğini belirten Aydoğan, şalgamın vücut direncini
artırdığını kaydetti.
Kentte uzun yıllardan beri şalgam suyu üreten Mahmut Yol ise Özellikle
kış ve yaz aylarına geçişler sırasında şalgama talebin arttığını
söyledi. Mahmut Yol, 'Haftada 10 ton satıyoruz' dedi. ŞALGAM
Şalgam suyu, mor havucun özü alınarak yapılıyor. Önce, bulgur unu
mayalanıp bir hafta bekletiliyor, iyice ekşidikten sonra sulandırılıp,
dut ağacından yapılan özel tahta fıçılara bırakılıyor. Ardından, mor
havuç iyice temizlenip kaynatıldıktan sonra bu fıçılara konuluyor,
üzerine de şalgam turpu yerleştiriliyor. Tahta fıçılarda bir hafta daha
bekletilen bu karışıma tuz ilave ediliyor.
Fıçı içinde şarap gibi olgunlaştırılan şalgam, bekleme süresi sonunda
süzülerek içime hazır hale getiriliyor. Şalgam suyunu acılı olarak içmek
isteyenlerin bardağına ise bir miktar süs biberinden elde edilen acı
sos ilave ediliyor.