Bilimadamlarına göre, siyah üzüm suyu içmek, hafıza kaybını azaltıyor ve hatta bu kaybı tersine çevirebiliyor.
Cincinnati Üniversitesi Psikiyatri bölümünde görevli bilim adamları,
erken hafıza kaybı yaşayan 12 kişiyle bir çalışma yaptı. Sonuçta, 12
hafta boyunca içeceğin varyasyonlarını içenlerin farklı zihin
testlerinde iyi bir performans gösterdikleri görüldü.
Araştırmacılar, iki ayrı grup oluşturdu. İlk gruba Massachusetts' in
Concord bölgesinde yetiştirilmiş saf Concord üzümü suyu verilirken
ikinci grup ise hiçbir şey içmedi. Deney süresince her iki gruba da
düzenli hafıza testi yapıldı. Araştırma sonucuna göre birinci
gruptakilerin yarısında daha uzun süreli gelişme kaydedildi.
Uzmanlar, bu sonuçların arkasındaki neden olarak ciltteki antidoksanlar
ve meyvenin suyunu görüyorlar. Gruplar arasında temelde, önemli derecede
farklılıklar olmamasına rağmen, saf siyah üzüm suyu içenlerde ise
öğrenmede önemli gelişmeler görüldü. Bu eğilimin kısa süreli zihinde
tutmayı sağladığı ve mekana ait, sözsüz hafızayı geliştirdiği
belirtiliyor.
Araştırma sonuçlarına göre, meyve ve sebze gibi antioksidanlar
bakımından zengin yiyecekler ile bunların yüzde 100 meyve suları
bilişsel fonksiyonu korumaya yardımcı oluyor.