Paylaşım Türkiye
Sınav Kaygısı 212
Paylaşım Türkiye
Sınav Kaygısı 212
Paylaşım Türkiye
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


paylaşım forumu, site ekle, site tanıt, dizin
 
AnasayfaAramaLatest imagesKayıt OlSite ekleGiriş yap

 

 Sınav Kaygısı

Aşağa gitmek 
3 posters
YazarMesaj
DesMusLite
Benimle iyi olun, yeni üyeyim
DesMusLite


uyarı yok
Koç At
Mesaj Sayısı : 43
Doğum tarihi : 08/04/90
Kayıt tarihi : 31/03/09
Yaş : 34
Nerden : Tokat

Sınav Kaygısı Empty
MesajKonu: Sınav Kaygısı   Sınav Kaygısı EmptyPerş. 2 Nis. - 2:07

Sınav Kaygısı


HİSSEDİLEN OLUMSUZ DUYGULAR NELERDİR?
-Ya başarısız olursam korkuları
-Yeterince çalışmadığı için kendini suçlama
-Kesinlikle başarılı olamayacağım yargıları
-Sürenin çok yetersiz olduğunu düşünmek
-Hiç bir şey hatırlamadığını hiç bir şey bilmediğini düşünmek
-Sık sık alacağı notu düşünmek
-Diğerlerinden farklı olduğunu, daha zayıf ve beceriksiz olduğunu düşünme
-Sıkıntı bunaltı hisleri
-Hareketsizleşme, ya da huzursuzluk, aşırı hareketlilik hissetme
-Sınav sonuçlarının felaket olacağını düşünmek
-Aile ve yakınlarını hayal kırıklığına uğratacağını düşünme
-Ölsem de kurtulsam keşke bu duruma hiç düşmeseydim düşüncesi
-Kaybederse asla tekrar denemeyeceğini ya da kendini toparlayamayacağını düşünme

HİSSEDİLEN FİZYOLOJİK BELİRTİLER NELERDİR ?
- Çarpıntılar, düzensiz kalp atışları
- Düzensiz solunum, hava açlığı
- Ellerde titreme, vücut'ta ateş basması hissi
- Baş dönmesi, bayılma, beyni boşalmış hisleri
- Kas yorgunlukları, uyuşma, titremeler
[/size]


SINAV KAYGISI SONUCU GÖRÜLEBİLECEK BAZI DAVRANIŞ DEĞİŞİKLERİ

Aşırı hareketli ya da tersine donuk olma:
Sınav stresi olan kişiler huzursuzluk nedeniyle yerinde duramamak, hareketlilik ve bunun neden olduğu istem dışı uygunsuz davranışlarda bulunabilirler. Bu durumda kendilerini gözleyip sakinleşmeye çalışmalıdırlar. Bunun tam tersine donuk hareketsiz içe kapanık davranış sergileyebilirler. Sevdiklerinden arkadaşlarından uzaklaşırlar.
Zaman kullanımında düzensizlik:
Tüm stresli insanlarda yaşam ritminde bozukluk görülebilir. Uyku, yemek yeme, gündelik iş saatleri bozulabilir. Acelecilik ve zamanın tükendiği duygusu zaman bozukluğuna buda olumsuz başka sonuçlara yol açar. Gündelik ritmimizin bozulmamasına dikkat etmeliyiz.
Çatışmacı ve tahammülsüz durum:
Kaygı nedeniyle oluşan gerginlik bizim diğer insanlara tahammülümüzü azaltır. İlişkilerimizin azalması bir yana tatsız çatışmalar yaşayabiliriz. Çatışmalar kırgınlıklara yol açar. Bu da içinde bulunduğumuz duygu durumunu kötüleştirir. Çevredeki insanların bizim kaygılarımızı yeterince anlayamayacağını kabul etmemiz gerekir. İyi ilişkiler yaşıyor olmak bizi ruhsal olarak rahatlatır.


SINAV KAYGISI İLE BAŞ ETME

ZİHİNSEL UYGULAMALAR
Zihinsel uygulamalar yapıyoruz çünkü kaygımız ve heyecanlanmamıza neden olan duygular düşüncelerimizle şekilleniyor. Kaygımızı azaltmak için değiştirmemiz gereken düşünceler şunlardır;
Üniversite sınavı hayatta mutlu olmaya, başarılı olmaya giden yollardan sadece biridir.
1- Üniversite sınavı hayatta başarılı ve mutlu olabilmek için tek yoldur. Böyle bir düşünceye sahipsek, kaygımızın artması muhtemeldir. Mantıklı bir şekilde düşünürsek, üniversite sınavı bizi hayatta başarıya ve mutluluğa götüren yollardan sadece biridir. Tek seçenek değil. Üniversite sınavını kazanamamış ancak hayatta başarıyı ve mutluluğu yakalamış milyonlarca insan var. Üniversiteyi kazanamasak da farklı alanlarda mutlu ve başarılı olabiliriz.
2- Sınavı kazanmak zorundayım. Sınavı mutlaka kazanmalıyım. Sınavı kazanmak bir istek ve seçim meselesidir. Mutlaka başarmalıyım, "şu okula gitmeliyim " gibi düşünceler yerine "sınavı kazanmak istemiyorum, şu okula gitmek istiyorum " şeklinde düşünmeliyiz. -meliyim - malıyım şeklindeki ifadeler düşünceleri istek olmaktan çıkarıp, yasa haline getirir. Yasalarda bir kesinlik vardır. Oysa bir isteği yerine gelmeyen bir kişinin başka bir isteği yerine gelebilir.
3- Kazanmazsam mahvolurum, hapı yutarım, komşuların yüzüne nasıl bakarım, ailemin yüzüne nasıl bakarım, çok korkunç olur. Bu gibi düşünceler kesinlikle gerçekle ilişkisi olmayan düşüncelerdir ve bize olumlu yönde hiç bir katkısı yoktur. Daha çok olumlu yönde düşünmeye çalışın. Geçmişteki yaptığınız güzel ve başarılı işleri düşünün. Okul yıllarında aldığınız başarılı sınav sonuçlarını, iyi yaptığınız işleri düşünün. Ben aptalım, ben zaten hiç bir şeyi beceremem demeyin. Bu tip düşünceler hem sizi amacınızdan uzaklaştırır, hem de hem endişelendirir.
4- Sınav sonucu benim iyi ya da kötü olduğumu gösterir. Sınav sadece bir bilgi sınavıdır. Bu nedenle öğrencinin ilgi, yetenek ve çalışma alışkanlıklarıyla kazanmış olduğu bilgilerin değerlendirmesidir. Kişiliğinizin değerlendirilmesi değil. Sınav başarınızla kişilik değerinizi eş görmeyin. Sınavlarda uygulanan testler; kişilik testler olmayıp bilgi ve başarı testleridir.
5- Sınavı kazanamamak her şeyin sonu olur. Bu hatalı bir düşünce yapısıdır. Mantıklı bir şekilde sınavı kazanma şansınız çok yüksek bile olsa, kendinize bir başka amaç düşünün. Bu amacın hayatınıza neler kazandıracağı üzerinde durun. Sınavda başarılı olarak, esas amacınıza ulaşmak birinci tercihinizdir. Başarılı olamadığınız taktirde yöneleceğiniz ise ikinci tercihiniz olacaktır. Biz sizin birinci tercihinize yerleşmenizi istiyoruz. Ancak ikinci tercihinize yerleşmekte dünyanın sonu değildir. Eğer bu düşünceyi içinize sindirebilirseniz gayretiniz ve çalışma isteğiniz azalmayacak ancak elinizi kolunuzu bağlayacak şiddetteki sınav stresinde kurtulmuş olacaksınız.


ÖNERİLER

[size=9]
Zamanınızı planlamaya çalışın:
Kaygı zaman düzensizliklerine yol açar ve bu da kaygıyı daha da arttıran sonuçlara neden olur. Bunu kırmanın yolu zamanı düzenlemektedir. Sınav öncesi telaşla bir şeyler okuma, veya başka aktiviteler gösterme yerine normal ritminizi korumasında yarar var.
Hareket bozukluklarına karşı koymaya çalışın:
Gerginlik bizi aşırı hareketliliğe veya donukluğa itebilir. Sınavın çok yaklaştığı günlerde beklenilenin tersine daha çok ders çalışmak yerine; fizik aktivitelerini arttırmak, eğlenceli sporlara zaman ayırmakta yarar var. En iyi aktivitelerden biri yürümektir. Her gün en az yarım saat yürümek iyi gelebilir.
Kaygıya karşı hoşluklar yaratmaya çalışın:
Negatif duyguların karşısına pozitifleri koymak önemli bir yöntemdir. Zevk aldığımız şeylere ve hobilerimize hafta içinde en az birkaç saat ayırmalıyız. Sinema yada açık havaya çıkmak gerginliği azaltır. Enerjiyi ve olumluluğu artırır.
Ekstra sorunlardan kaçının:
Çatışmalardan kaçmak, sorunları ertelemek, sınav stresinize başka stresler eklememek önemlidir.
Beslenmenize dikkat edin:
Beslenme düzeni önemlidir. Şekerli gıdaları aşırı almak yerine düzenli beslenme. Rejim yapmak ya da aşırı beslenmenin yararı olduğuna inanmak yersizdir. B vitaminin kullanılması yararlı olabilir. Şeker oynamalarını kontrol eder. Yorgunluk hislerini azaltır.
Bedeninize önem verin:
Uzun çalışma saatleri ve artan zaman baskısı sonucunda bazı öğrenciler şartları daha fazla zorlayarak çalışma sürelerini arttırmak için bazen kahve çay gibi uyarıcı maddeleri ya da bazı ilaçları kullanmaktadırlar. Bu tür uyarıcıların ilk baştan çalışma süresini artırdığı görülebilir. Ancak zaten sınav kaygısı sebebiyle üst düzeyde uyarılmış olan sinir sistemimizin bir de bu tip uyarıcılarla uyarılması doğru değildir. Çay, kahve gibi içecekler ellerde titreme, dikkat ve konsantrasyon güçlüğü, huzursuzluk gibi istenmeyen durumlara sebep olabilir. Mümkün olduğunca bu içecekleri kullanmamaya özen gösterin. Daha doğal içecekler meyve suları, bitki çayları önerilebilir.
Uykunuza özen gösterin:
Uyku bir ritim meselesidir. Dolayısıyla belli periyotlarda devam eder. Ortalama uyku süresi 11 yaşından büyükler için ise 8-8,5 saat arasındadır. Uykumuz iki bölümden oluşmaktadır; birinci bölümde bedensel, ikinci bölümde ise ruhsal dinlenme gerçekleşmektedir. Bu nedenle gecelik 3-5 saatlik kısa uykunun zihinsel becerilerde bir azalmaya yol açmadığını bu sürenin yeterli olduğu söylenebilir. Ancak bu kısa uykuların sürekli biçimde böyle devam etmesi, öğrenme, mantık yürütme, dikkat ve konsantrasyon üzerinde olumsuz etkileri başlamaktadır.
DesMusLite
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Aşk_buse
***
Aşk_buse


uyarı yok
Ikizler Sıçan
Mesaj Sayısı : 178
Doğum tarihi : 30/05/96
Kayıt tarihi : 31/03/09
Yaş : 27
Nerden : kıklareli
Sitemizi kim tavsiye etti : pamuk prenses

Sınav Kaygısı Empty
MesajKonu: Geri: Sınav Kaygısı   Sınav Kaygısı EmptyPerş. 2 Nis. - 2:57

Merhaba


Wallaa benn önemsiz olan sınavlarda bile heyecan ve stres yapıyorum bunu nasıll çözebilirim yardımcı olurmusunuz pale Very Happy
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
DesMusLite
Benimle iyi olun, yeni üyeyim
DesMusLite


uyarı yok
Koç At
Mesaj Sayısı : 43
Doğum tarihi : 08/04/90
Kayıt tarihi : 31/03/09
Yaş : 34
Nerden : Tokat

Sınav Kaygısı Empty
MesajKonu: Geri: Sınav Kaygısı   Sınav Kaygısı EmptyPerş. 2 Nis. - 3:42

Öncelikle bu herkeste olan birşeydir.Bundan kurtulmanın yolu, kafanıza sınavı takmayın:d.Ders çalışın ama sınavı kafanıza takmayın.Deneme sınavlarının da sadece bir deneme sınavı olduğunu unutmayın.Wink
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Aşk_buse
***
Aşk_buse


uyarı yok
Ikizler Sıçan
Mesaj Sayısı : 178
Doğum tarihi : 30/05/96
Kayıt tarihi : 31/03/09
Yaş : 27
Nerden : kıklareli
Sitemizi kim tavsiye etti : pamuk prenses

Sınav Kaygısı Empty
MesajKonu: Geri: Sınav Kaygısı   Sınav Kaygısı EmptyPerş. 2 Nis. - 3:44

Ama ders çalışırken bile aklımdan çıkaramıyorumm kii deneme sınvalarımdaa bile heyecan yapıyorum zaten herşeyi heyecandan kaybadiyorumm ama sınavı kafaya takmadan edemiomm
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
DesMusLite
Benimle iyi olun, yeni üyeyim
DesMusLite


uyarı yok
Koç At
Mesaj Sayısı : 43
Doğum tarihi : 08/04/90
Kayıt tarihi : 31/03/09
Yaş : 34
Nerden : Tokat

Sınav Kaygısı Empty
MesajKonu: Geri: Sınav Kaygısı   Sınav Kaygısı EmptyCuma 3 Nis. - 2:02

Buse, seni anlamış değilim ya.Takma bu kadar Smile
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Aşk_buse
***
Aşk_buse


uyarı yok
Ikizler Sıçan
Mesaj Sayısı : 178
Doğum tarihi : 30/05/96
Kayıt tarihi : 31/03/09
Yaş : 27
Nerden : kıklareli
Sitemizi kim tavsiye etti : pamuk prenses

Sınav Kaygısı Empty
MesajKonu: Geri: Sınav Kaygısı   Sınav Kaygısı EmptyCuma 3 Nis. - 2:32

benn herşeyi takarım takıntı olur bende walla takıntı yaptığımdada çok soru sorarımm Smile
ama bu sınavları hiç unutamıom Sad
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
djsonkut
**



uyarı yok
Ikizler Mesaj Sayısı : 111
Kayıt tarihi : 04/04/09

Sınav Kaygısı Empty
MesajKonu: Geri: Sınav Kaygısı   Sınav Kaygısı EmptyPaz 5 Nis. - 22:04

YAV KARDESIM BIIRAZDA BANA YARDIMCI OLUN YA HEP BUSEYLE KONUSMUSUN BENDE KAFAYA TAKIORUM NE YAPMAM GEREK HEMDE COK BU SINAVLARDA NEYIN NESI YAV ANLAMADIM GITTI BU SINAVLARI BULANI ELIME GECIRIRSEM ZATEN NE YAPACAGIMI BILIYORUM BEN HADI BIR CEVAP VERSENIZ BANADA !!!
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
DesMusLite
Benimle iyi olun, yeni üyeyim
DesMusLite


uyarı yok
Koç At
Mesaj Sayısı : 43
Doğum tarihi : 08/04/90
Kayıt tarihi : 31/03/09
Yaş : 34
Nerden : Tokat

Sınav Kaygısı Empty
MesajKonu: Geri: Sınav Kaygısı   Sınav Kaygısı EmptySalı 7 Nis. - 1:44

Arkadaşlar bu sıkıntıların olması gayet doğal, çareleri ise yukarıda yazıyor.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Sınav Kaygısı
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Lise Öğrencilerinde Sınav Kaygısı
» Sınav Endişesi ve Başa Çıkma
» Ehliyet Sınav Sonuçları - Ehliyetsinavsonuclar.net
» 2010 LYS-4 Sınav Sonuçları
» 2010 LYS-5 Sınav Sonuçları

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Paylaşım Türkiye :: Genel Kültür :: Eğitim & Öğretim-
Buraya geçin: