HER
YAŞTA SAĞLIK
Sağlıksız bir insanın ister zayıf, ister şişman olsun hayattan zevk
alması oldukça zordur. Yeme alışkanlıklarının insan ömrünün her
döneminde önemi büyüktür. Genç yaşlarda sağlıktan çok, kiloya önem
verilir. İleriki yaşlarda ise çıkacak hastalıkların temelinde özellikle
gençlik yıllarında fazla tüketilen gıdaların fonksiyonu büyüktür.
DEMİR: Hücrelere oksijen taşımasından dolayı en önemli madenden sayılır.
19-49 yaşları arasındaki kişilerin %95’i yeterli demir almamaktadır.
Vücuttaki demir eksikliği kansızlık, soluk renk, enerji kaybı, vakitsiz
ağaran saçlar ve çarpıntı gibi problemlere yol açar. Demir kaynakları:
Pekmez, yumurta sarısı, susam, kuru fasulye, yeşil mercimek, tere ve
roka gibi yeşil bitkiler, kuru üzüm ve kuru erik, ayçiçeği çekirdeği...
FOLİK ASİT: Bütün hücrelerin özellikle kan hücrelerinin yapımı için
gereklidir. Özellikle; ıspanak yaprağında bulunmakla birlikte,
karaciğer, böbrek, bakliyat ve yeşil yapraklarda da bol miktarda
bulunur.
KALSİYUM: Kemik ve dişlerin korunması için gereklidir. Ayrıca kalp
kaslarının düzeni ve sinir ulaşımı için de bu maden gereklidir. Diş
yapısının zayıflaması, kollarda ve bacaklarda uyuşma, karıncalanma, kas
krampları, ilerde kemik erimesiyle karşılaşılmasının en önemli sebebi
kalsiyum eksikliğidir.
Kalsiyum kaynakları: Süt, yoğurt, peynir, badem, pekmez, lahana, kuru
fasulye, sardalya, susam, yumurta, zeytin... Soğan ve sarımsak,
damarlarda kanın akıcılığını artırmaktadır. Soğan ve sarımsağın damar
sertliğinden meydana gelen tansiyonu ve kan kolesterolünü düşürücü
etkileri vardır.