Besleyici
değerinin yanında, pek çok hastalığa karşı koruyucu özellik taşıyan
anne sütünün nasıl saklanması gerektiğini biliyor musunuz?
Sema Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Gebeşçe
anne sütünün bakteri üremesine dirençli olduğunu ve oda ısısında 10
saate kadar özelliklerinden kaybetmeden saklanabileceğini söylüyor.
Buradaki önemli nokta anne sütünün saklanacağı kabın hijyen kurallarına
uygun olması.
Anneler sütünü elle sağabileceği gibi süt sağma makineleriyle de
sağabilirler. Ne şekilde yapılırsa yapılsın, süt sağılmadan önce eller
iyice yıkanmalı diyen Dr. Arzu Gebeşçe sağılan sütün temiz bir plastik
ya da cam saklama kabında saklanabilir dedi.
Ayrıca, sağılan sütler derin dondurucuda saklanma üzere süt saklama
poşetlerinde de bekletilebiliyor.
Anne sütünün saklama süreleri
• Anne sütü dondurmadan 72 saat ve dondurulmuş sütü erittikten sonra 24
saat buzdolabında (+ 1 ile +4 °C arasında) saklanabilir.
• Süt, tek kapılı buzdolabının buzluğunda (-7 ile -2°C arasında) 3
haftaya kadar, iki kapılı buzdolaplarının buzluğunda 3 ay saklanabilir.
• Sütünüzü derin dondurucuda (-18 °C nin altında) 6 aya kadar
saklanabilir.
• Kolostrum olarak adlandırılan doğumdan sonraki ilk 7 gün üretilen anne
sütü sağıldıktan sonra içerdiği antikorlar sayesinde oda sıcaklığında
12 saat, daha sonra ki anne sütü ise 6 saat besin değerini kaybetmeden
saklanabilir.
Anne sütü bebeğe verilmeden önce ısıtılmamalı. Isı anne sütünün
anti-mikrobik özelliğini yitirmesine sebep oluyor. Bunun yerine anne
sütü, ılık akan suyun altına tutularak ısıtılabilir. Donmuş anne sütü
ise ya buzdolabında yavaş yavaş eritilebilir. Ya da donmuş süt benmari
usulü yani sıcak suyun içine oturtulmuş bir kabın içinde hızlıca
hazırlanabilir.
Anne sütü ile ilgili diğer öneriler
• Eritilmiş sütü bir saatten fazla oda ısısında bırakmayın.
• İkinci kullanımdan sonra kalan sütü atın.
• Eritilmiş sütü tekrar dondurmayın.
• Sütü buzdolabının kapağına koymayın.