Şu sözleri defalarca duymuşsunuzdur:” Şu ellere bak hemen onları yıka!” Eminiz bunu duymaktan bıktınız. Ve tabi onları sık sık yıkamaktan da sıkıldınız. Fakat gerçekte neden önemli olduğunu ve herkesin listesinde bunun ilk sırada yer aldığını bilseydiniz. Bu sabah uyanınca ellerinizi yıkadığınızı söylediniz? Bu güzel. Ancak şimdi öğle yemeği zamanı eğer bakteri ve mikropları uzak tutmak istiyorsanız günde bir defa yıkamak yeterli değil.
Hepimiz insan elinin harika şeyler olduğunu biliriz.Alkışlayabilir ve şaklatabilirler. Bir kediyi tutabilir ve bir tencere çorbayı karıştırabilirler. Fakat aynı eller mikropları ve bakterileri de tutabilirler. Ve bu sinsi düşmanlar saklanmayı ve gizlenmeyi severler. Ellerinize bakın ve kirin ve mikropların oradaki çizgilere kırışıklara ve çatlaklara nasıl saklandığını görün. Bir büyüteçle ellerinize baktığınızda en kuytu yerleri bile görebilirsiniz. Aynı zamanda bir süngere benziyor değil mi? Bakarken aynı zamanda birazda kir göreceksiniz. Fakat ne kadar iyi bakarsanız bakın mikrop göremeyeceksiniz. Çünkü onlar sadece mikroskopla görülebilecek kadar küçük yaratıklardır.
MİKROPLAR NEREDEN GELİR?
Her yerde yaşarlar. Aslında hergün milyarlarcası üzerinizde yaşar ve çoğalır. En sevdikleri yerler saçlarınız tırnak dipleriniz ve vücunuzdaki kıvrımlardır. Bu mikropların çoğu size zarar vermez. İşin gerçeği ne kadar temizlensenizde onların çoğundan kurtulamazsınız. Fakat mikropların bir kısmı da yaşadığınız çevreden gelir ve sizi incitebilir. Sizi hasta edebilir. Şanslısınız ki bunlar için birşeyler yapabilirsiniz. Son geçirdiğiniz gribin nereden geldiğini biliyor musunuz? Bilim adamlarının inanışına göre insanların çoğu diğer hasta insanlara dokunduğunda yada hasta insanlar onlara dokunduğunda grip oluyorlar. Bu diğer insanlara yada eşyalara dokunmayın anlamına gelmiyor.Yada eldiven giymeniz gerektiği anlamına gelmiyor.
Bütün yapmanız gereken ellerinizi yıkamanız. Ellerinizi yıkamanız yiyeceklerin de mikroplardan korunmasını sağlar. Diyelim ki arkadaşlarınız için öğle yemeği hazırlıyorsunuz. Eğer kirli ellerle yiyeceklere dokunursanız mikroplar hızla yayılabilir çoğalabilir ve besin zehirlenmesine yol açar. Bir dahaki sefere sadece ellerinize bakmakla kalmayın onları yıkayın da!
ELLERİNİZİ YIKARKEN ŞUNLARA DİKKAT EDİN: Ellerinizi sık sık yıkayın. Tuvalete girdikten sonra. Bir yaraya ve kesiğe dokunduğunuzda. Her zaman yiyeceklere dokunmadan önce. Çiğ etlere ve kümes hayvanlarına dokunduktan sonra. Onlar çok zararlı mikroplar taşıyabilir.Sabunla köpürtün ve ılık suyla yıkayın. Sabunla iyice fırçalamak mikropları ve kiri uzaklaştırır. Hiçbir yeri unutmayın. Ellerinizin içini ve dışını parmak aralarınızı yıkayın. Bileklerinizi de sabunlayın. Ve tırnaklarınızı unutmayın. İyi bir tırnak fırçası işine yarar. Ilık suyla iyice durulayın. Bütün sıkıcı ve zararlı mikroplar lavabodan aşağı akıp gidecektir!