Her iki çay da aynı çay yaprağından üretilir. Yeşil çayın
üretiminde fermantasyon ( Mayalanma) işlemi uygulanmadığı için
maliyeti daha düşüktür.
Fermantasyon işlemiyle çay yaprağının bileşiminde bulunan doğal
maddeler değişime uğrar. Bu nedenle yeşil ve siyah çayın tıbbi etkileri
farklılık gösterir.
Yeşil çay fermantasyon işlemine tabii tutulmadığı için, çay yaprağının
bileşiminde bulunan flavonol ve glikosidleriyle tanenler ( Kateşin
grubu) değişime uğramamış halde korunmuş olur.
Siyah çay daha ziyade vücutta meydana gelen zararlı maddelerin olumsuz
etkilerinin giderilmesinde yardımcı olur ( Antioksidan). Yeşil çayda bu
etkiye ilave olarak kanserden koruyucu özellik de bulunur. Her iki çayda
da zindelik ve dinçlik veren uyarıcı özellik vardır.
Bu uyarıcı etkiden; Ruhsal ve bedensel bitkinlik durumunda, sınav öncesi çalışmalarda ve bunama gibi hallerde yararlanılır.
Her iki çay da halen gıda maddesi ve gıda desteği grubunda yer almasına
rağmen, bilimsel çalışmalar ve pratik klinik birikimler nedeniyle
Avrupa’da ilaç olarak kullanma yönünde yoğun çaba gösterilmektedir.