sirke ve susam yağı karışımı ile gargara yapılabilir. birer çorba kaşığı
böğürtlen yaprağı, hünnap, mercimek ve sinirli yapraktan oluşan
karışımı kaynatıp, ılıkken gargara yapabilirsiniz. kuru üzüm, anason ve
balı aynı ölçüde karıştırıp, yaraların üzerine sürebilirsiniz. bol kekik
çiğneyin.
Ağıziçi iltihabı
1-süzme veya şekerlenmiş bal
günde birçok kere 1 ç.k. bal (veya şekerlenmiş bal) ağızda eritilerek yenir.
not: koyulaşmış, özellikle şekerlenmiş balın mikrop öldürme, iltihap temizleme gücü yüksektir.
2-propolis tentür 50 mı
bir kaç damla tentürü ılık suya damlatılıp gargara yapılır.
Ağrı kesici
banotu yaprağı
güzelavratotu yaprağı
haşhaş başı
kenevirotu
köpeküzümü
nane yaprağı
papatya çiçeği
tatula yaprağı
yabanyasemini
Akciğer rahatsızlıkları
ısırgan tohumu, karabiber, mürsafi, bal ve hardal eşit miktarda karıştırılır ve sabah akşam birer çorba kaşığı yenir. Akrep yılan sokması
sokulan yer steril bir jiletle kanatılıp, emilir. sirke ile yıkanır. sarımsak lapası bağlanır. Alerji
1- (saman nezlesi, bahar nezlesi) , bronşit, süzme veya petekli bal
saman nezlesi genellikle çiçek tozlarına karşı alerji veya dıştan gelen
etkiye karşı gösterilen (yüksek duyarlık) dirençtir. amerikalı hekimler
hastalığı balla tedavi etmeyi denemiş, oldukça büyük başarılar
sağlamışlardır. yalnız hastalığın tedavisi için tüm kış boyu hastanın
bulunduğu yöreye ilişik veya içinde alerjisi olduğu bitkilerin çiçek
tozları bulunan bal yemesi veya içinde çiçek tozu depolanmış petek
çiğnemesi gerekmektedir. balın içinde bulunan, saman nezlesine neden
olan çiçek tozlarına karşı hasta bu yol ile bağdaşıklık kazanmış
olmaktadır. tedaviye birkaç yıl devam edilir.
2-
100gr. ısırgan otu + 100gr. kırkkilit otu karışımını çay gibi demleyip,
günde 3 çay bardağı içmek ve bu tedaviye en az 20 gün devam etmek
gerekir. şahtere otu çay gibi demlenip, sabah akşam 1 su bardağı
içilebilir. birer çorba kaşığı acı yonga ve ravend çini, demlenip sabah
akşam birer bardak içilir. kaşınan bölgeye oğulotunu haşlayıp ezerek
koyarsanız kaşıntı geçer.
3- histamin maddesini,
ısırgan otu çayının da zararsız hale getirebildiği söylenebilir. günde
2-3 bardak ısırgan otu çayı, öğün aralarında, tatlandırılmadan
içilmelidir.
4- yeterli miktarda c vitamini
alınması çok önemlidir. alerjik belirtilere yol açan başlıca suçlu,
organizmanın salgıladığı histamin maddesidir. ama c vitamini, gereğinden
fazla salgılanan bu maddeyi zararsız asitlere dönüştürebilir. c
vitamini, maydanoz, dolmalık biber, portakal, kivi, greyfurt, limon ve
domatesten alınabilir.
Alkolden sonra mahmurluk
bal çok içki içenlerin, içkinin mahmurluğundan kurtulmaları için balla
yapılmış birçok reçete vardır. balın kandaki alkolü çok büyük bir
süratle azalttığı ileri sürülmekte ise de, bu tezi doğrulayan herhangi
bir araştırma sonucu bulamadım. çok içki içtikleri için kendilerini iyi
hissetmeyenlere, baş ağrısından yakınanlara yarım bardak limon veya
portakal .suyuna eş ölçüde bal karıştırarak içmeleri önerilmektedir.
kandaki alkol süratle azalmasa bile, kendilerini daha iyi
hissedeceklerdir. Altını ıslatmak
kardeşiğa tavşan eti yedirilir. 50şer gr, pelit, günlük ve bal karıştırılır. günde 1 yarım kaşığı yedirilir.