Kuru meyveler, yaş meyvenin içerdikleri yüzde 80-95 oranındaki suyun
yüzde 10 - 20 oranlarına düşürülmesi ile elde ediliyor. Bu kurutma
işlemi sonrası, C vitamini dışında bütün minerallerin korunduğu kuru
meyveler, vücudu yüksek antioksidan potansiyelleri ile öncelikle serbest
radikallere karşı koruyor.
Erik Kurusu
Bol miktarda B1, B2, B3, B6, A, C ve E vitamini içerir. Mürdümeriğinin
bağırsakları çalıştırıcı etkisi bilinmektedir. İçerdiği zengin potasyum
ve magnezyum mineralleri nedeniyle, tansiyon, karaciğer, kalp, böbrek ve
romatizma hastaları ile tuzsuz rejim yapanlara önerilir. Güçlü
antioksidanları ile kalp hastalıklarına yakalanma ve kriz riskini
azaltıcı etkisi bulunmaktadır.
Elma Kurusu
Besin değeri dışında nefes darlığı ve kalp hastalıklarına karşı
koruyucudur. Vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Lifli olduğu
için bağırsakları temizler. Karaciğerinden şikayet edenler,
romatizmalılar ve hatta şeker hastaları bile faydalanabilirler. Elma
yatıştırıcı, uyku vericidir ve baş ağrılarına iyi gelir. Kabuğuyla küçük
parçalara böldüğünüz elmaları kaynatarak içine isterseniz limon,
portakal, tarçın koyarak çay olarak tüketebilirsiz.
Kayısı Kurusu
Besleyici ve potasyum açısından çok zengindir. Sindirim sorunlarına iyi
gelir; stresi, kansızlığı önler. İçerdiği A vitamini akne gibi cilt
bozukluklarını önler. Büyümeye yardımcıdır, görme fonksiyonlarını
güçlendirir, şeker hastalığının gelişimini engeller, bağışıklık
sistemini korur. Potasyum başta kalp kasları tüm kasların ve sinirlerin
iyi çalışmasını sağlar. Kayısı lifli bir meyvedir. Lifli besinlerin kan
şekerinin dengeli yükselmesini sağladıkları, zararlı maddelerin
bağırsakta kalma süresini kısalttıkları için kanserden korunmada faydalı
oldukları saptanmıştır.
Pestil
Dut pekmezi, süt, bal, ceviz, fındık ve undan oluşan, protein,
karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral maddelerini önemli ölçüde içeren
bir gıda maddesidir. Özellikle A ve B vitaminleri ve demir yönünden
zengindir. Vücut doku ve hücrelerinin yenilenmesinde, su dengesinin
korunmasında, hormon, enzim üretiminde, bağışıklık sisteminin
güçlendirilmesinde önemli etkiye sahiptir.
Dut Kurusu
Kalsiyum, demir, B1, B2 ve C vitamini yönünden zengin olan dutun birçok
hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Beyaz dut ateş düşürücü ve idrar
söktürücü (diüretik) etkiye sahiptir. Karaduttan elde edilen şurubun ise
ağız ve boğaz hastalıklarında olumlu etkiye sahip olduğu bilinmektedir.