Özellikleri ve kullanımı:
Kökü acı olup yaprakları ve meyveleri tatlıdır. Özünde ise bol miktarda C
vitamini bulunur. Bitki zehirli olup bilenen dozlardan daha fazla
alınmamalıdır. 1 litre suya 2 çay kaşığı iyice kıyılmış kabuklardan
katılıp, kaynatılır ve 2 çay bardağını geçmemek üzere içilir. Yaprakları
ve çiçekleri 1 litre suya 25 gram kadar kaynatmak üzere katılır içilir.
a) Meyveleri yenildiği zaman yüksek tansiyonu düşürür. Kan dolaşımını hızlandırıp düzene sokar.
b) Ağız yaralarını iyileştirir.
c) Mideyi kuvvetlendirir, iştahı açar.
d) Ateşi düşürür.
e) Hazım bozukluklarına, bağırsaklara iyi gelir, bağırsak iltihaplarını tedavi eder.
f) Öksürüğü keser.
h) Romatizma, siyatik ve eklem ağrılarını geçirir.
i) Safra kesesi hastalıklarını da iyileştirir.
j) Diş çürümelerini ve ağız yaralarını tedavi eder.