Fesleğen (Ocimum basilicum),
Reyhan olarak da bilinir, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından tek
yıllık ve genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bitki türü.
Yemeklerde kullanılmak üzere tarımı yapılan fesleğenin kökeni Asya'nın
dönenceler arasında kalan bölgelerine dayansa da, günümüzde yeryüzünün
öteki ılıman bölgelerine de yayılmıştır. Morfolojik özellikleri
Yetişkin fesleğenlerin boyları genellikle 20 ile 60 cm arasında değişir.
Renkleri açık yeşilden koyu yeşile kadar değişen yaprakları yumuşak
olup, 1-5 cm arasında uzunlukta ve 1-3 cm arasında genişlikte olurlar.
Soğuğa karşı çok duyarlı olan fesleğen bitkisi, en çok sıcak, kuru
ortamları sever. Fesleğenin yemeklerde kullanımı
Kurutulmuş fesleğenHem taze, hem de kurutularak kullanılan fesleğen,
pişirilerek ya da çiğ yenilen yemeklerde yaygın olarak kullanılır.
Kendisi pişirildiğinde tadını çabuk yitirdiği için, genellikle yemeklere
son anda katılır.
Türk yemeklerinde yaygın olarak kullanılan fesleğen, öteki Akdeniz
ülkelerinin ve kökeninin dayandığı güney, güneydoğu Asya ülkelerinin
(özellikle de Tayland) yemeklerinde de önemli yer tutar.