Brokoli ve brüksel lahanası kaynatılarak pişirildiğinde içindeki kanserle savaşan maddelerin büyük bölümü yok oluyor.
Brokoli, brüksel lahanası ve aynı familyadan olan sebzeler, kansere
karşı faydalı olduğu bilinen 'glucosinolates' adı verilen maddeleri
ihtiva ediyor. Ancak kaynatılarak pişirilmeleri halinde kansere karşı
savaşan maddelerin yaklaşık yüzde 80’i suya geçerek heba oluyor. Pişirme yöntemine dikkat!
Daily Mail’in internet sitesindeki habere göre, Warwick üniversitesi
bilim adamları, pişirme yöntemlerinin bu sebzelerdeki glucosinolates
seviyelerini nasıl etkilediğini araştırdılar.
Araştırma sonucunda, brokolinin 30 dakika haşlanması halinde
glucosinolates miktarının yüzde 77, 10 dakika haşlanması durumunda ise
yarısının azaldığını tespit ettiler. Haşlama faydalı değil
Yarım saat haşlanan karnabaharda yararlı maddelerin yüzde 75’inin,
lahanada yüzde 65’inin, brüksel lahanasında yüzde 58’inin kaybolduğu
tespit edildi.
Prof. Paul Thornalley, "Sebze tüketiminden azami faydayı sağlayabilmeniz
için kaynatmaktan vazgeçmeniz gerekiyor. Bunun yerine buharda,
mikrodalgada veya kızgın yağda pişirmeniz lazım" dedi. Bu sebzeleri
dondurmanın da yararlı maddelerin seviyesinin azalmasına yol açtığı
belirtildi.