Baş ve sap kısımları sebze olarak yenen enginar (Cynara scolymus), Batı ve Orta Akdeniz bölgelerinin yerli bitkisi. Sağlık deposu enginarın faydaları;
Enginarda aynı zamanda yüksek miktarda magnezyum, demir ve C vitamini de
bulunuyor. Kandaki üre, kolesterol ve şeker miktarını azaltan enginar,
düşük kalorili olması nedeniyle rejim yapanların baş tacı.
Enginar, Karaciğer hastalarının yanı sıra romatizma, artrit ve gut hastalığına yakalananlarla, hamilelere önerilir.
Kandaki üre ve kolesterolü düşürür. İdrar söktürür. Kandaki şeker
miktarını ayarlar. Damar sertliği ve kalp hastalıklarını önler.
Böbrekteki kumların dökülmesine yardımcı olur. Prostat, meme ve rahim
ağzı kanserine karşı iyi gelir. Enginarın içinde bulunan Silymarin
maddesinin, hücrelerin hasar görmesini engellediğine işaret eden
araştırmacılar, ayrıca Silymarin maddesinin, prostat, meme ve rahim ağzı
kanserini önleme konusunda da etkili olduğunu belirtti. Enginarın
içinde, fiber, magnezyum, folate ve C vitamini bulunduğu, bu sebzeyi bol
miktarda tüketenlerin, bulundukları yaşın daha altında gösterdikler.