Cevizin faydaları haberlere yeni yeni konu oluyor. Aslında bu yararlı
meyve 16. yüzyıldan beri şifa kaynağı olarak kullanıyormuş. Ceviz, 16.
17. yüzyılda baş rahatsızlıklarının tedavisinde, zihni geliştirmede,
duygu, his ve heyecanı kontrol altına almada bitkisel ilaç olarak
kullanılmış.
Türkiye'de üretilen sert kabuklu meyvelerden cevizin daha sağlıklı ve
mutlu yaşamak isteyen herkesin günlük diyetine mutlaka eklemesi gereken
bir meyve. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi tarafından hazırlanan
raporda cevizin faydalarına değinildi.
Raporda, cevizin mükemmel besleyici değeri ve insan vücuduna faydaları
ile diğer meyvelerden ayrı düşünülmesi gereken özel bir meyve olduğunu
belirtiliyor.
Ceviz ağacının hem meyvesi hem de yaprakları yıllardır ilaç olarak kabul
görüyor.
Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sütyemez ve Yrd. Doç. Dr. Muharrem Ergun'un
hazırladığı raporda cevizin faydaları şöyle sıralanıyor:
"Avrupa'da uzun yıllar ceviz yaprakları içeren bir ilaç şekli kas
tedavisinde ve sindirim sistemini yatıştırmada kullanılmış. 16 ve 17.
yüzyıllarda bazı bitkiler benzedikleri vücut azalarının
rahatsızlıklarının tedavisinde değerlendirilmiş, bu bitkilerden biri
olan ceviz, baş rahatsızlıklarının tedavisinde, zihni geliştirmede,
duygu, his ve heyecanı kontrol altına almada bitkisel ilaç olarak
kullanılmıştır.
Son yıllardaki klinik ve bilimsel çalışmalar, cevizin sağlığa
etkisinin söylenti olmaktan daha ötede olduğunu kanıtlamış, kanıtlamaya
devam ediyor. Cevizin insan sağlığına faydalarının bilinenden daha fazla
olabileceği de ifade ediliyor. Bu yüzden, ceviz, daha sağlıklı bir
yaşam tarzı için her yaştan insanın mutlaka günlük diyetine eklenmesi
gereken gıdalardan belki de en önde geleni. Günde 3-5 tane ceviz
tüketimi, bir insanın sağlığına katkıda bulunmasının en kolay yolu.''
Ceviz yemek için 10 neden
Dünyada ve Türkiye'de 10 yıldır yapılan klinik ve bilimsel çalışmaların
sonuçlarına dayanılarak hazırlanan raporda, cevizin faydalarıyla ilgili
olarak şunlar kaydedildi:
Cevizdeki yüksek orandaki omega-3 yağ asitleri kalp hastalıklarını,
inmeyi, diyabeti, yüksek kan basıncını ve klinik depresyonu azaltıyor.
Ceviz tüketimi kandaki kolesterol seviyesini düşürüyor, kalp atışlarında
düzensizliği önlüyor.
Cevizdeki fitosteroller, kalın bağırsak, göğüs ve prostat kanseri gibi
kanser türlerinden korunma sağlıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Ceviz, damarlarda daha az pıhtılaşma özelliği olan kan tipinin üretimine
ve iyi kolesterol oranının kötü kolesterol oranına göre artmasına
yardım ediyor, kolesterolün damarları tıkama aşamasında önemli bir adım
olan şişme ve kızarıklığı azaltabiliyor.
Cevizdeki l-arginin kan damarlarının iç tarafının pürüzsüz ve düzgün
olmasını sağlayarak kan-damar sisteminin rahatlamasını sağlıyor.
Cevizdeki yağ asitlerinin kalp hastalıklarını önleme etkileri var.
Beyne benzeyen ceviz, kavrama ve anlamayı geliştiriyor. Asya'da ceviz
hala beyin gıdası olarak kabul ediliyor, bu ülkelerde öğrenciler,
sınavlardan önce ceviz yiyerek notlarını yükseltebileceklerine inanıyor.
Omega-3 yağ oranı düşük çocuklarda daha yüksek hiperaktif olma özelliği,
daha fazla öğrenim ve davranış bozuklukları, daha fazla huysuzluk ve
uyku düzensizlikleri gözlemleniyor. Ceviz, bu sorunları önleyen omega-3
bakımından çok zengin.
Cevizdeki yağ profili, fitosteroller ve magnezyum, safra taşı oluşumunun
önüne geçiyor.
Cevizdeki melatonin, beyin bezesi tarafından salgılanan melatoninin
insan vücudunun kullanıma hazır formunu içeriyor. Melatonin, gece
çalışan ve zaman farkından dolayı uyku düzensizliği çeken kişilerde
uyuma rahatsızlıklarını ortadan kaldırabiliyor.
Cevizin, antioksidan özelliği dolayısıyla kardiyovasküler ve sinir
sistemine zarar veren parkinson ve alzheimer gibi çok kuvvetli
hastalıkların gelişimini erteleyebileceği veya azaltabileceği ileri
sürülüyor.
Ceviz, antioksidan savunmada önemli olan birtakım enzimlerde zorunlu
kofaktörler olarak görev yapan manganez ve bakır içeriyor.