Paylaşım Türkiye
Mutfaktaki eczanenizi biliyor musunuz? 212
Paylaşım Türkiye
Mutfaktaki eczanenizi biliyor musunuz? 212
Paylaşım Türkiye
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


paylaşım forumu, site ekle, site tanıt, dizin
 
AnasayfaAramaLatest imagesKayıt OlSite ekleGiriş yap

 

 Mutfaktaki eczanenizi biliyor musunuz?

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
haso
Yetkingrafiker
haso


BANLANDI
Mesaj Sayısı : 2099
Kayıt tarihi : 02/08/10

Kişi sayfası
Altın Altın: 0
Para Para: 0

Mutfaktaki eczanenizi biliyor musunuz? Empty
MesajKonu: Mutfaktaki eczanenizi biliyor musunuz?   Mutfaktaki eczanenizi biliyor musunuz? EmptyÇarş. 11 Ağus. - 17:16

Mutfaklarımız aslında birer ecza deposu. Mutfaklarımızda bulundurduğumuz
meyve ve sebzelerin vücudumuz için faydalarını biliyor musunuz? İşte
faydaları:

ANANAS: Vücudumuzun albümin sindirimini destekleyen bir enzim olan
Bromelain içerir. Daha önemlisi beyne giden kan yollarini temizler ve
beynin kan dolasimini arttirir.C Vitamini deposu olan çilek, önde gelen
afrodizyaklar arasında yer alır.Çilek bütün salgı bezlerini çalıştırarak
vücuda gençlik ve kuvvet kazandırır, çileği çok olan bölgenin halkı
uzun yaşar. Yüksek tansiyonu düşürür, damarları temizler. Kansere karşı
korur, Böbrekte kum ve taş oluşmasını önler.


ADAÇAYI:Mide ve bağırsak gazlarını giderir. Mide bulantısını keser.Hazım
sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Göğsü yumuşatır. Astım hastaları
için yararlıdır.Bu uyarıcı bitki kan dolaşımını hızlandırır. Hücre
yenilenmesini ve cildin elastikiyetinin artmasını sağlar. Bu bitkiyle
sivilcelerinizden de kurtulabilirsiniz.


AHUDUDU:Kanı temizler, vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını
sağlar. Terletir ve idrar söktürür. Kabızlığı giderir. Vücuda dinçlik
verir.


ASMA:Yaprakları ile yapılan ilaçlar kanamayı durdurur. Vücuda kuvvet verir. Sarılığı keser. İshali durdurur.


ALOE VERA(SARISABIR):Eski yunanlılarında güzelleşmek için kullandıkları
bir bitki. Yıpranmış ciltleri onarmak ve nemlendirmek için son derece
yararlı. Akne sıcaktan kaynaklanan kaşıntılara karşı cildi koruyor.
Yıpranmış saçları onarıyor ve nemlendiriyor.


AYRIKOTU:İdrar söktürür. Böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Buralardaki iltihapları da giderir.


AYVA:İshal ve dizanteriyi keser. Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir.
İnce bağırsak iltihabını giderir. Kanı temizler. Çarpıntıyı dindirir.


BAMYA:Halsizliğe karşı bire bir. 100 gram bamya günlük magnezyum
(hücrelerin enerji depolamasına yarayan madde) ihtiyacımızın üçte birini
ve yüzde 10'dan daha fazla miktarda ise günlük demir (akyuvarların
vücut içinde oksijen taşımasını sağlıyor)ihtiyacımızı karşılıyor.


BADEM: Badem demir, kalsiyum, B1, B2 vitaminleri ve C vitamini
bakimindan zengin bir meyvedir. Uzmanlar zekasindan memnun olmayan ve
yüzündeki renksizlikten ***ayet edenlere, sürekli bas agrisi çekenlere
badem yemelerini önermektedirler.


BAL: Yüzyillardir soguk alginligi ve öksürügün tedavisinde kullanilir.
Bir tatli kasigi kekik ile yendiginde astima iyi geldigi söylenir.
Yatmadan önce yenecek olan bir ka*** bal rahat uyumanizi saglar. Ayni
zamanda dezenfektan ve antiseptiktir.


BALIK: Uskumru, sardalya gibi baliklar Omega 3 tasir ve hormonumsu bir
madde sayilan prostaglandinleri üretir. Bu sayede beyin fonksiyonlari,
iyi bir görüs, ögrenme yetenegi ve koordinasyon için kaçinilmazdir.
Egzama gibi rahatsizliklarin da iyilesmesinde yardimci olur.


BIBERIYE: Dolasim ve sinir sistemini aktif hale getirir. Yasli
insanlarda damar sertligine bagli hafiza zayifliklarinda etkili olarak
kullanilir. 16yy'da gut ve romatizma hastaligindan aci çeken Macaristan
kraliçesi Elizabeth biberiye suyu ile yaptigi banyolar sayesinde
sagligina kavusmustur. Iyi bir uyarici olan biberiye saça canlilik ve
parlaklik verir,saçin uzamasini hizlandirir.


BEZELYE:Taze ve donmuş olarak kullanılabilen bezelye B1, C vitaminleri,
protein, lif ve folik asit içerir. Sinir sisteminde sorunları olanlara
tavsiye edilir.


BROKOLİ:Kansere karşı bizi koruyan ve ömrümüzü uzatan müthiş bir sebze.
Çok miktarda kalsiyum içerdiği için kemik erimesine bire bir. Mineral ve
demir ek***liğini gideren brokoli, vitamin deposudur. Brokoli
tutkunlarında ender olarak bağırsak ve akciğer kanseri görülür, kalp
dolaşım hastalıklarına da pek fazla rastlanmaz. Kadınlarda göğüs
kanserini önler.Göğüs kanserine ve spinabifida hastalığına karşı etkili.
Brokoli bol miktarda, göğüs kanseri riskini azaltan 'indole' adlı bir
madde içeriyor.İndole, göğüs kanserine neden olan östrojen
bozukluklarını engelliyor. Ayrıca brokolinin diğer bir özelliği de,
spinabifida hastalığını (doğuştan belkemiğinde son omurun kapanmamış
olması) önlemesi.


BUĞDAY:Lifli gıdalar sağlıklı bir beslenmenin temelidir. Buğdayın dış
kabuklarından elde edilen kepek de, genellikle mısır gevreği türü
yiyeceklerle tüketilir. Kepekli buğday unundan yapılan kurabiye vb.
bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı önler. Buğday
tanesinin özü olağanüstü besleyicidir. Vücudun özümsediği kalsiyum,
demir ve çinko burada depolanır. Besin değeri, potansiyel olarak yulaf
ve mısırdan daha yüksek olan buğday, bağırsak ve rektum kanserini
önleyici faktörler içerir. Ama, yulaf ve mısıra kıyasla sindirimi biraz
daha zordur.


ÇAY:Binlerce yıllık bir bitki olan çayın yaprakları güzelleşmek içinde
kullanılıyor. Yağlı bir cildiniz varsa, çaydan bir tonik olarak
faydalanabilirsiniz.Gözleriniz şişse iki soğuk çay poşetini göz
kapaklarınızın üstünde bekletin.Saçlarınızın eskisinden daha parlak
görünmesini istiyorsanız, şampuandan sonra çayla durulayın. Farkı
göreceksiniz.


ÇAM FISTIĞI:Bronşit, verem, akciğer hastalıklarının çabuk iyileşmesine
yardımcı olur. Ruhi çöküntüyü giderir. Kalp hastalıklarında da
faydalıdır.


CIVAN PERÇEMI: Idrar söktürücü, mide ve bagirsak gazlarini giderici ve
istah açicidir. Kan dolasimini arttirarak vücuda zindelik verir. Ayrica
agri kesici ve spazm çözücü özellige sahiptir.


ÇILEK: Vücudu kuvvetlendiren bir meyvedir. Soguk alginligini önler,
idrar söktürür ve vücutta biriken suyu bosaltir. Bagirsaklari
çalistirir. Diyet yapanlara ve seker hastalarina tavsiye edilir. Ancak
alerjik bünyelerde kizariklik ve kasintiya yol açabilir.


ÇİKOLATA: Stresin bir numaralı düşmanı. Kendinizi kötü hissediyorsanız
hemen bir parça çikolata yiyin. Flört etmek gibi bir şey. Bir kalem
yemek yeterli ,mutluluk hormonu serotonin" anında beyinde dolaşıma
çıkıyor. Çikolatanın içerdiği "penilatilamin" insanı bulutlara
çıkarıyor. Çikolatada, yeşil çay ve sebze-meyvelerde bulunan ' flavonoid
' adlı bol vardır. Bu madde kanı sulandırıyor ,kalp hastalıkları
miktarda riskini azaltıyor. Çikolata kötü kolestrolun (LDL) okside
olarak damarçeperine yapışmasını engelliyor. Tıpkı aspirin gibi kanda
pıhtılaşmanın önüne geçiyor. Düzenli tüketenler arasındaki ölüm olayı
yemeyenlere kıyasla % 30 daha geç gerçekleşiyor.(günde 30 gr)


ÇÖREKOTU:İştah açar. Vücuda kuvvet ve dinçlik verir. Hazmı
kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarını söker. Koklanacak olursa baş
ağrısını keser.


DEFNE: Güzel kokulu ve istah açici olmasindan dolayi mutfaklarimizda,
balik, et yemeklerinde ve çorbalarda lezzet verici baharat olarak
kullanilir. Sindirim bozukluklarina, uykusuzluga,romatizmaya,halsizlik
gibi rahatsizliklara iyi geldigi söyleniyor.


DEREOTU: Bu bitkinin sadece yapraklari degil, tohumu da kullanilir.
Yapraklari salatalara ve bazi yemeklere tat vermesi için kullanilir.
Tohumu ise bazi keklere, tatlilara, salatalara konur. Mide zayifligina
ve uykusuzluga karsi kullanilir.


DOMATES: C vitamini, lif ve fotokimyasallar bakimindan oldukça
zengindir. Likopin diye isimlendirilen bir antioksidan sadece domateste
var. Yaslilarda p***olojik ve fizyolojik saglik için çok büyük önem
tasir. Cilde tazelik verir, hazmi kolaylastirir. Asitli bir sebze olmasi
nedeni ile pisme sirasinda C vitaminini korumasina yardim eder. Domates
olgunlastikça besin degeri artar.


DONDURMA: Çok yenirse şişmanlatıyor, az yenirse mutluluğa mutluluk
katıyor. Dondurma yaşlanmayı önlüyor.100 gr dondurmada ortalama :*135 mg
kalsiyum*115 mg fosfor* 100 mg sodyum*160 mg potasyum,25 gr
karbonhidrat bulunuyor. Amerika'da kişi başına 25 kg., Türkiye'de kişi
başına 6 Külah tüketiliyor. Sütten daha zengin bir besin maddesidir.
A,B,C,D,E vit.içerir. Çocukların sağlıklı büyümesi ve kemik erimesi
sorunu olan kişiler için büyük önem taşıyor. Beslenme uzmanları dört
mevsim tüketilmesini önermektedir.


DUT: Beyaz dut yapraklari idrar söktürür. Aç karnina yenen beyaz dut
bagirsak kurtlarini düsürür. Mide ve bagirsaklari rahatlatir. Kara dut
ise agiz ve bogaz iltihaplarina iyi gelir.


ELMA:Günde bir elma yemek doktoru evinizden uzak tutar. İki elma
yerseniz,kalp ve dolaşım sorunlarına karşı korunmuş olursunuz.
Kolesterolü yok eder ve kabızlığı önler. Sindirimi kolaylaştırır. Kokusu
rahatlatır ve kan basıncını düşürür. Artrit, romatizma ve gut
hastalıklarına karşı da yararlıdır.


EBEGÜMECİ:Göğsü yumuşatır. Öksürük keser. Mide bulantısı ve kusmaları
önler. Ateşi düşürüp vücuda rahatlık verir. Boğaz ve bademcik
iltihaplarını giderir. Dişeti hastalıklarını tedavi eder.Bu bitkinin
yaprakları tahriş olan cildi dış etkenlere karşı korur. Cildi
nemlendirir ve yumuşatır. Ebegümeciyle kan dolaşımını hızlandırabilir,
bağ dokusunun elastikiyetini artırabilirsiniz. Ayrıca göz altındaki
kırışıklara ve şişliklere de iyi gelir.


ENGINAR: Magnezyumlu yapisi ile cigerlere etki eder. Uzmanlar tam
kapasite çalisan bir karaciger ve safra kesesinin beynin sagligi için
önemli oldugunu savunmaktadirlar. Bol bol tüketin. Kandaki üre ve
kolesterolü düşürür. İdrar söktürür. Kandaki şeker miktarını ayarlar.
Damar sertliği ve kalp hastalıklarını önler. böbrekteki kumların
dökülmesine yardımcı olur. Prostat, meme ve rahim ağzı kanserine karşı
iyi gelir. Enginarın içinde bulunan Silymarin maddesinin, hücrelerin
hasar görmesini engellediğine işaret eden araştırmacılar, ayrıca
Silymarin maddesinin, prostat, meme ve rahim ağzı kanserini önleme
konusunda da etkili olduğunu belirtti. Enginarın içinde, fiber,
magnezyum, folate ve C vitamini bulunduğu, bu sebzeyi bol miktarda
tüketenlerin, bulundukları yaşın daha altında gösterdikleri belirtildi.


ERIK: Sinirleri güçlendirir. Zihin yorgunluguna iyi gelir. Idrar
söktürerek vücudun rahatlamasini saglar. Karaciger siskinliklerinde
yenmesi tavsiye edilir. Kansizliga iyi gelir. Romatizma, mafsal
kireçlenmesinde yararlanilmasi gereken bir meyvedir.


FESLEGEN: Hindistan kökenli olup nanenin ve kekigin akrabasidir. Rahat
bir gece geçirmek için güzel bir feslegenli çorba ve feslegenle
demletilmis bir içecek kadar yararli ne olabilir ki? Emziren annelere
sütlerinin çogalmasi için tavsiye edilir. Istah açar. Sakinleştirici ve
yatıştırıcı özelliği vardır. Enerji verir ve cildi rahatlatır.
Fesleğenli saç losyonlarıyla saç derisine masaj yaparak, onların kökünü
güçlendirebilirsiniz. Fesleğen yağıyla selülitlerinizden de kurtulmanız
mümkün.


FINDIK: Findik lif, protein ve vitamin açisindan oldukça zengin, yararli
bir yag deposudur. Badem, fistik, ceviz selenyum açisindan son derece
zengindir. Ceviz Omega 3 ile doludur. Salatalara, meyve salatalarina,
tatlilara ve sebze sotelere katarak tüketebilirsiniz.


FISTIK: Yağ oranı yüksek ama yine de insanı mutlu ediyor. Roma
İmparatorlu'nda da " Tanrı yiyeceği " olarak adlandırılan fıstığın,
kolestrolü düşürdüğü ve kalp krizi riskini azalttığı belirtiliyor.
Çocuklar ve sporcular daha fazla yiyebilirler. Demir, bakır, selenyum,
magnezyum, çinko, potasyum ve fosfor gibi minerallerin doğal kaynağı
olan bu çerez, kalbimizin yanısıra, beyin-sinir sistemi, kas ve
kemiklerimizin dostudur. Tuzsuz olanından hergün 10-15 adet yenilebilir.


FRENK ÜZÜMÜ: Siyah frenk üzümü kizil siyah renk maddesi olan ve kan
damarlarinin esnekligini arttiran anthosiyanini bol miktarda bulundurur.
Kandaki oksijen yogunlugunu arttirir.


GREYFURT:C vitamini bakımından çok zengindir. Yarım greyfurt günlük C
vitamini ihtiyacının yüzde altmışını sağlar. Kolesterol oranını düşüren
pektin maddesi bulunur. Kansere karşı koruyucu özellik taşır. İştah
açar.


GÜL:Cilde sağladığı yararlar yüzünden kozmetik ürünlerinin vazgeçilmez
bir parçasıdır. Parfüm üretiminin önde gelen elemanlarındandır.
Gözenekleri sıkılaştırıcıdır.


HARDAL: Dolasimi canlandirir,soguk alginligina karsi korur,depresyona ve
uyusukluga iyi gelir. Hardal tohumu suyu gögüs enfeksiyonlarina,
romatizmaya ve artrite faydalidir. Zehirlenmelerde bir fincan suya bir
ka*** hardal konarak içildigi takdirde kusturur.


HAVUÇ: 100 grami 40 kalori içerir. Mineral tuzlar, sekerler, fosfor,
kalsiyum, sodyum, potasyum, magnezyum, demir ve basta A olmak üzere B, C
ve E vitaminleri, karaton ve karotin esansi içerdigi için, tek basina
bedenimizin günlük gereksinimlerini karsilar. Görme bozukluklari, bas
dönmesi, düsük tansiyon, bitkinlik gibi rahatsizliklari iyilestirir.
Bronslari açar, kuru öksürügü keser ve bagirsaklari yumusatir. Haftada
beş kere yendiği takdirde Harvard'ın araştırmalarına göre kadınlarda
kalp enfarktüsünü, felç tehlikesini yüzde 68 oranında azaltıyor. Günde
iki havucun erkeklerde kandaki kolesterolü yüzde 10 oranında azalttığı
görülmüştür. Her gün yenen bir havuç da akciğer kanseri tehlikesini
yarıya indiriyor. Havuçtaki Beta-Karotin de gözleri yaşlılığın getirdiği
görme zayıflığından koruyor ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor.
Mide ve bağırsak kanamalarını önler, kansızlığı giderir, anne sütünü
arttırır, yüz ve boyun kırışıklıklarını giderir, idrar ve bağırsak
gazlarını söktürür, ülserdeki şikayetleri giderir Kansere karşı etkili
olduğu gibi cildin kurumasını da engelliyor ve bağışıklık sistemini
güçlendiriyor. Beta karotin (kansere neden olan serbest radikallari
durduruyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor) içeren havucun en
büyük özelliklerinden biri içerdiği bu maddenin cildin kurumasını
engelleyen A vitaminine dönüşebilmesi.


HURMA: Hurmada B vitamini, potasyum, kalsiyum ve demir bulunur.
Yapisindaki kompleks karbonhidratlar hurmayi çok yararli bir meyve
konumuna sokuyor.


IHLAMUR: Ihlamurun yatistirici, idrar söktürücü, terletici ve uyku
düzenleyici özellikleri vardir. Sifali bitkiler arasinda önemli bir yeri
olan ihlamurun ilaç içmesi sakincali hamile kadinlarin soguk alginligi,
grip gibi rahatsizliklarinda etkili olarak kullanildigi görülmüstür.
Soguk alginligina karsi en iyi dogal ilaçtir. Vücudu terleterek atesi
düsürür ve öksürügü keser. Özellikle bal karistirilarak içildiginde
hastaliga karsi vücudu güçlendirir. Içerisinde bol miktarda su bulundugu
için organizmanin su ihtiyacini karsilar.


ISIRGANOTU:Toplaması zor olduğu için pek fazla sevilmeyen bu bitki,
cildin parlak görünmesini sağlar ve gerginleştiriyor. Böbrek
hastalarının vazgeçilmez dostu saç dökülmesini de önlüyor.


ISPANAK:Kalp hastalıklarına, felce, yüksek tansiyona, yaşlılığın
getirdiği göz hastalıklarına, kansere, hatta psişik rahatsızlıklara
karşı da etkili bir sebze. Göz hastalıklarına ve derideki lekelenmelere
karşı etkili.Ispanak içerdiği iki kimyasal madde sayesinde görme
bozukluklarına karşı etkili. Haftada 6 kez ıspanak yiyenlerin % 86
oranında yaşın ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkan derideki lekelenmeler
gibi bir sorunlarının olmayacağını gösteriyor. Ayrıca yaşla birlikte
ortaya çıkan göz hastalıklarına karşı da etkili. Bir porsiyon ıspanak,
günlük demir ihtiyacımızın onda birini karşılıyor.


İNCİR:Bağırsakları yumuşatır. Kabızlığı giderir. Bronşit,öksürük ve boğaz ağrılarında faydalıdır. Enerji verir.


KARANFİL:Mikropları öldürür. Ağrıları dindirir. Sinirleri uyarır. Hazmı kolaylaştırır. Koku giderir. İştah açar.


KEKİK:Bedeni kuvvetlendirir. Hazmı kolaylaştırır. Kalp çarpıntısını
keser. Bağırsak iltihaplarını iyileştirir. Bağırsak solucanlarının
düşürülmesine yardım eder. Kandaki şeker miktarını azaltır.


KIRMIZI BİBER:Bulaşıcı hastalıklara karşı etkili. Vücudun özellikle
bulaşıcı hastalıklara karşı olan direncini artırıyor. Portakaldan daha
fazla miktarda C vitamini içeren bu sebze, aynı zamanda içerdiği beta
karoten ile bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor. Kırmızı biber mide
suyu ve tükürük oluşumunu artırır, sindirimi kolaylaştırır, romatizma,
mafsal ve diş ağrılarını azaltır, krampları giderir, kolera ve azaltır
ve kanser tedavisinde kullanılır. Terlemeyi artırır, gut hastalıkları
başta olmak üzere bir çok hastalığa iyi gelir.Kanser riskini serinlik
verir (sıcak iklimlerde kullanılmasının nedenlerinden birisi budur),
öksürük ve boğaz ağrılarını gidermede(gargara olarak) kullanılır, sinir
hastalıkları için doğal yatıştırıcıdır,vücuttaki aşırı yağ ve kolesterol
birikiminin önlenmesini sağlar. Antibakteriyel etkisi ile hastalıkların
önlenmesinde de etkili olan kırmızı biber ülkemizde ağırlıklı olarak
Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa olmak üzere Güney ve Güneydoğu
illerinde fazlaca tüketilir.


KANTARON: Ülser ve gastrite iyi gelir. Antiseptik ve mikrop öldürücüdür. Yaralari iyilestirici özellige sahiptir.


KAVUN, KIRAZ: Her iki meyve de hemen hemen ayni özellikleri tasir, idrar
söktürerek böbrekleri ve kani temizlerler. Sinirleri yatistirarak iyi
bir uyku verirler. Cildin pürüzsüz olmasinda rol oynarlar. Kavun akciger
veremi ve kansizlikta yaralidir. Uzmanlar seker hastalari ile bagirsak
ülseri olanlara tavsiye etmiyorlar.


KAYISI: Sinirleri güçlendirir ve uyku verir. Beyin yorgunluklarina ve
kansizliga iyi gelir. Kabizlik çekenler kayisiyi taze ya da kuru olarak
yerlerse iyi gelecektir. Cilt güzelligi için bire birdir. Antioksidan
özelligi ile vücudu serbest radikallere karsi korur.


KİRAZ:Aspirin yerine kiraz. Kiraz yemek ağrıların dindirilmesinde
aspirinden çok daha etkili oluyor. 20 kirazda 12-25 miligram arasında
antosiyanin bulunduğu ve bu maddenin ağrı kesici etkisinin aspirinden on
kat daha fazla olduğu görüldü. Kirazda bulunan antosiyanin maddesinin E
ve Ca vitaminlerine benzer antioksidan etkiler yarattığına da tanık
olundu. Nair'e göre,günde 20 kiraz yemek bir aspirin almakla özdeş etki
yaratıyor. Nair kirazdaki antosiyaninin tablete dönüştürülmesine
çalışıyor.


KUŞBURNU:Çok yoğun vitamin zenginliği nedeniyle gözlerin dostudur.Vücuda
dirilik sağlar. 100 gram kuşburnunda bir sandık portakala eşdeğer C
vitamini vardır. İyi bir raşitizm ilacı, etkin bir kan temizleyicisidir.
Güçlü bir kurt düşürücü ve bağırsak yumuşatıcısıdır. Mide kramplarına
ve sindirim sistemi zorluklarına karşı faydalıdır. Romatizma ağrılarını
gideriyor. Basur tedavisinde iyi sonuç veriyor.


KİVİ:Bir kivide, bir portakalda olan C vitamininin iki katı vardır.
Potasyum bakımından da zengindirler. Sindirimi kolaylaştırır ve
kabızlığı önler.


KEREVIZ: Gut hastaligini ve romatizmayi iyilestirir. Tok tuttugu için
diyet yapanlara özellikle önerilir. Cinsel gücü artirir. A,B,C
vitaminleri,fosfor ve çesitli madensel tuzlar içerir.


LAHANA: Lapasi gögüse uygulandiginda öksürüge,alt karna uygulandiginda
ise sistite iyi gelir. Bagi***lik sistemini güçlendirerek enfeksiyonlari
önler.Çığ olarak yenildiğinde sindirim sistemini rahatlatır.Bağırsak
kurtlarına iyi gelir. Idrar söktürücü, toksin atici ve antiseptiktir.


LAVANTA Çiçeği çayı: Idrar söktürücü ve agri kesicidir. Safrakesesi
rahatsizliklarinda etkilidir. Kalp atislarini düzenler, kan basincini
düsürür. Kuvvetli bir bitki olmasindan dolayi kesinlikle fazla
kullanilmamalidir.


LIMON: Turunçgiller ailesinin en önemli üyelerinden birisidir. Iyi bir
mineral deposu olan limonda A, B1, B2, B3 ve özellikle C vitamini
bulunuyor. Limon, damar sertligi ve enfeksiyonlarina karsi yararlidir.
kan dolasimini da düzenler. Sabahlari aç karina yarim bardak suyla
karistirilarak içilen limon suyu,asiri asitlerin tahris ettigi mide
mukozasini yatistirir. Grip ve soguk alginliginda bir limonun suyu bir
tatli kasigi ve bir su bardagi ilik su ile karistirilarak içildiginde
rahatlatici etki yapar. Tuzlu su ile karistirilip içilirse
karacigeri,sindirimi ve kalp atislarini olumlu etkiler.


MAKARNA:Çok ağır soslarla yenilmediği sürece enerji veren ve mutlu eden
besinler arasında yer alıyor. Hazmı kolaydır. Özellikle sadece salata
ile birlikte yenirse şişmanlatmaz.


EKMEK: Buğday ekmeği de sıkıntıları unutturuyor.


MANTAR: Diyet yapanlar tarafindan özellikle tercih edilen bir besin
türü. Bunun nedeni ise kalorisinin son derece düsük olmasi. Bununla
birlikte kolesterol ve karbonhidrat hiç yoktur. Ayrica yaslilar için
gerekli olan potasyum ve fosfor degerleri çok yüksektir. B3 vitamini ve
folik asit yönünden de çok zengindir.


MARUL:Kemik erimesine karşı etkili. Sütten bile daha fazla kalsiyum
içeren bu sebze, kemikleri güçlendirmesi açısından bir numara. 100
gramında, küçük bir bardak sütün içinde bulunan kalsiyumdan daha
fazlasına sahip. Bu miktar günlük kalsiyum ihtiyacının dörtte birine
tekabül ediyor.


MAYDANOZ: Yapraklari, sapi, tohumu ve kökü kullanilir. Tatlilar hariç
salata, çorba dahil her tür yemege, zevke göre istenilen miktarda
konabilir. Karacigeri ve dalagi olumlu yönde etkiledigi söyleniyor.
Istah açar, hazmi kolaylastirir. Içinde bol miktarda C vitamini bulunur.


MELISA (ogulotu): Kendine has uçucu yaglari ruhsal bunalimlara, sinirsel
rahatsizliklara iyi geliyor. Stresten kaynaklanan bas agrilarina karsi
etkilidir. Melisa çay ve bitkisel su olarak içilebilir.Bağırsak
ağrılarına iyi gelir.


MENEKSE: Terletici dolayisiyla ates düsürücüdür. Içindeki saponin
sayesinde gögüs yumusatici ve idrar söktürücüdür. Ayrica sakinlestirici
etkisi de vardir.


MERSIN YAPRAGI: Yaprak ve meyvelerindeki tanen, kabiz yapici ve mikrop
öldürücüdür. Idrar yolu iltihaplarinda kullanilir. Ayrica sakinlestirici
özelligi vardir.


MISIR: Protein, yag ve çesitli sekerler içerir. Otuz alti biçimde
kullanilir. Mek***alilar ondan alkollü içki bile yaparlar. Misir
püsküllerinin yatistirici ve idrar söktürücü özelligi vardir. Mide,
bagirsak için tahris edici olmadigindan sakinca görmeden
kullanilmaktadir. Ama ne durumda olduklarini bilmeden misir püsküllerini
gelisi güzel kullanmayin.


MUSKAT: (Küçük Hindistancevizi)Bu bitkini ana yurdu Moluk Adalaridir.
Küçük hindistancevizi etlere, böreklere ve keklere çok yakisir,hatta
sicak saraba katilir. Sindirimi kolaylastirmasi için bebek mamalarinda
kullanilir. Küçük hindistancevizi bütün olarak alinmali ve gerektigi
kadar rendelenmeli. Uzmanlar uyku probleminiz varsa bir bardak sütün
içerisine bir biçak ucunun dörtte biri kadar h.cevizi tozu ilave etmeyi
tavsiye ediyorlar. Fazlasi zararlidir.


MUZ:Kokusuyla bile mutluluk aşılayan muz, tam bir endorphin deposudur.
Kendinizi güçsüz ve ve sinirli mi hissediyorsunuz, hemen bir muz yiyin.
Kalsiyum ve magnezyum içeren bu meyve strese karşı bire bir. Sinir
hastalığı olanlar için her gün yemek arası saatlerde tüketilmesi gereken
bir besindir.


NANE: Nane çay olarak içildiginde mide ve bagirsak gazlarini, ishal ,
mide bulantisi ve kalp çarpintilarini önleyici etkisi vardir. Mide
ülseri olan kisilerin bu çayi dikkatli kullanmasi gerekir. Taze ya da
kuru olarak yemeklerde, soslarda ve salatalarda tatlandirici olarak
kullanilir.


NOHUT:Bağırsağı yumuşatır.


PAPATYA:Her derde deva bir bitki. Tahriş olmuş, temizliğe ve ferahlamaya
ihtiyacı olan ciltler için ideal. Kurutulmuş papatyalardan hazırlanmış
bir losyonla gözlerinize yapacağınız kompres şişkinliğini alıyor.


PATATES: Çig olarak cilt ülserlerine ve ke***lere iyi gelir. Bas
agrisina karsi rendelenmis ya da halka halka dogranmis patatesi
sakaklariniza koyun. Kaynatilmis kabuklari tansiyonu düsürür. Mide
ülseri, kabizlik ve hazimsizlik sorunlarinda da suyundan faydalanilir.


PIRASA: Pirasada B vitamini, demir, kalsiyum, fosfor, magnezyum,
potasyum gibi mineraller bulunur. En büyük özelligi tok tutmasidir.
Özellikle diyet yapanlara önerilir. Kansizlik, romatizma, gut ve damar
hastaliklarina karsi dogal ilaçtir. Cildi güzellestirir, kani temizler
ve toksinlerden arindirir, bagirsaklari yumusatir.


PORTAKAL:C ve B Vitamini açısından zengin olan portakal, insana dinamizm
veriyor. Portakal içindeki C vitamini ince ve kalın damarların yumuşak
kalmasını sağlar. Bacaklardaki varisi, vücuttaki direnci arttırır. Grip
ve nezleyi de portakal geçirir. Suyu şeker, şarap karıştırılır üzerine
sıcak su katılır ve içilir. Kanın durulmasına ve temizlenmesine yardımcı
olur. Hazmı kolaylaştırır. Portakal reçeli ise karaciğeri çalıştırır.


REZENE: Genellikle sakinlestirici, gaz ve sanci giderici özelliktedir.
Süt veren annelerde sütü arttirir. Idrar söktürür yapraklari yaralarin
iyilesmesini kolaylastirir.


ROKA: Yapraklari kani temizler ve kan dolasimini düzenler. Vitamin ve
mineral bakimindan çok zengin oldugundan vücudun direncini arttirir.
Yapraklari ve tohumu öksürügü keser, istah açar.


SAFRAN: Sinir sistemini uyararak vücuda kuvvet verir. Kabiz etkisi vardir, adet söktürücüdür.


SALATALIK:Salatalığı zaten birçok kadın cilt bakımı için kullanıyor.
Hassas ciltlerde meydana gelen kaşıntıyı, pullanmayı ve gerginliği
ortadan kaldırıyor. Cilde yoğun bir şekilde nem vererek, günlük nem
ihtiyacını karşılıyor. Salatalığın kendisi ya da suyu cildimizi bir
tonik kadar temizler,kabızlığı önler, böbrek ve kalp hastalıklarında
vücutta biriken suyun atılmasına yardımcıdır. Kalp hastalıkları ve
enfeksiyonlara karşı etkili. Kükürt içeriyor ve bu madde vücudun
enfeksiyonlara karşı dayanıklılığını artırdığı gibi, kolestrolü de
düşürüyor.


SARIMSAK: Halk arasinda dogal ilaç olarak bilinir. Çiçek köklü
sebzelerden biri olan sarimsak, hücrelerin yasamasi için gerekli olan
özler içerir. Sarimsak dogadaki en güçlü panzehirlerden biridir.
Günümüzde bagirsak parazitleri tedavisinde kullaniliyor. Ayni zamanda
hipertansiyona karsi da etkili koruma sagliyor. Uzmanlara göre çok
sarimsak yemek tehlikeli olabilir. Asiri doz anemi, astim gibi
hastaliklara yol açabilir. Dogrusu ise günde bir iki distir.


SEBZE ve MEYVE: Yüzde doksani su olan sebzeler yüzde 23 oraninda da lif
içerirler. Ögünlerinizde bir tabak sebze yediginizde hem saglikli
beslenmis olursunuz hem de midenizin çalismasini hizlandirirsiniz.
Meyveler ise C vitamini yönünden zengin olduklarindan vücudun mikroplara
karsi direncini arttirirlar. Içerdikleri vitamin ve minerallerden
dolayi sofralarinizdan ek*** etmeyin.


SIRKE: Sirke atesi düsürür. Sistit ve gut enfeksiyonlarini tedavi
etmekte yararli olabilir. Tuzla karistirilarak içildigi zaman sistemi
zehirden arindirir. Bal ile birlikte alindiginda yüksek tansiyona,mide
ülserine,bagirsak enfeksiyonlarina ve uykusuzluga iyi gelir.


SOGAN: Antiseptik, toksin atici, idrar söktürücü, kan dolasimini
düzenleyici, nefes açici, kolesterol, seker ve tansiyon düsürücü
özellikler sahiptir. Sogan, mide siskinliklerini rahatlatir ve kabizligi
önler. Ari ve böcek sokmalarinda bir dilim sogan aciyi alir. Sogan suyu
yaniklara, ke***lere, hayvan isiriklarina faydali olur. Suyunun günde
iki kere sürülmesi sigillerin kaybolmasina yardimci olabilir.


SU: Her ne kadar bazilarimiz “su bile içsem yariyor”dese de, su
vücuttaki biyokimyasal maddeleri dengeledigi için toksinlerin vücuttan
atilmasini saglar. Böylece vücut zararli maddelerden temizlenir.
Uzmanlara göre beynimizin %80'i sudur. Su ek***ligi beynimizdeki mineral
yogunlugunu ve kullanimini da sinirlar. Günde en az bir buçuk litre su
içmek gerekiyor.


SUSAM: Dar gelirlerinin baştacı olan simit, mutluluğa giden yolda önemli
bir yere sahiptir. Yağ ve Protein içerir. Susamdan elde edilen tahin
bal ile karıştırılıp yenirse boğaz ağrısı ve bronşite iyi gelir. Kış
aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için bolca
tüketmeliyiz.Demir bakımından zengindir.


TARÇIN: Istah açar,bulantiyi giderir, ishali keser. Vücudu
kuvvetlendirici özelligi vardir. Bagirsak gazlarina iyi gelir. Mikrop
öldürücü etkisinden dolayi besin zehirlenmelerine karsi koruyucu rol
oynar.Tarçın ağacı yapraklarından ve kabuklarından elde edilen tarçın
yağı, bağırsakları düzenler, hazmi kolaylaştırır,ağrıları dindirir,mide
kramplarını alır.


TURP:Böbreklerdeki mikropları öldürür. Kum ve taşların dökülmesine
yardımcı olur. Karaciğer şişliğini indirir. Sarılıkta faydalıdır. Safra
taşlarının düşürülmesine yardımcıdır. Romatizma, siyatik astım ve
bronşite faydalıdır.


TUZ: Vücudumuzdaki tuz orani dogrudan dogruya hayati fonksiyonlarimiza
yansir. Tuz oraninin düsük olmasi bedensel ve zihinsel verimi düsürecegi
gibi fazla olmasi da kan dolasimini, özellikle beyindeki kan dolasimini
bozar. Tuzu dikkatli kullanin.


ÜZÜM:Kırmızı ve beyaz üzüm yiyen herkes gülücükler saçar. Üzümde %20
oranında direk olarak kana karışan şeker vardır. Bedenen ve zihnen
çalışanlar için iyi bir gıdadır. Gıda şekli anne sütüne benzer Üzümdeki
bol demir kan yapar. Yüz ve boyuna taze üzüm suyu sürülüp 10 dk sonra
yıkanırsa cilde dirilik verir.


YERALMASI:Şeker hastaları için faydalıdır. Besleyicidir. Vücudun direncini arttırır. Kabızlığı giderir.


YOGURT: A,B,E vitaminleri,mineral tuzlar,kalsiyum,fosfor,magnezyum
içerir. Her gün 125 gr yogurt tüketmek hazimsizlik, mide ve bagirsak
hastaliklarini önler. Cildi pürüzsüzlestirir, saçlara parlaklik verir.
Süt sekerini laktik asite dönüstürdügünden kalorisi düsüktür. Bundan
dolayi beslenme uzmanlari diyet yapan kisilere yogurdu öneriyorlar.


ZENCEFIL: Hindistan'dan yeryüzüne dagilmistir.Thai,Çin,Hint yemeklerine o
büyülü tadi veren zencefildir. Parfüm sanayinde de zencefil kokusundan
faydalaniliyor. Körpe kök ve saplari pisirilerek yendigi gibi
yatistirici ve gaz söktürücü ilaç olarak da kullanilir. Istah açicidir.
Solunum yollari rahatsizliklarinda tavsiye edilir.


ZEYTİN:Zeytinyağı, safrayı artırır. Karaciğeri çalıştırır. Karaciğer
ağrılarını keser. Sarılıkta faydalıdır. Yaprak ve kabukları yüksek
tansiyonu düşürür. Kandaki şeker miktarını düşürür. Bağırsak
solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur.


ZEYTINYAGI: Basta E olmak üzere A,D,K vitaminleri içerir. Zeytinyaginin
bagirsak, idrar yollari, safra kesesi rahatsizliklarinda ve gastritin
giderilmesinde etkisi vardır. Çocuklarin beyin gelisimini ve
kemiklerinin güçlenmesini hızlandırır. Bu vitaminler sayesinde
hücrelerin yenilenmesinde doku ve organlarin yaslanmasini geciktirmede
etkilidir. Cildi besler,saçlari korur. Içerdigi linolenik asit sayesinde
yagsiz inek sütüne katildiginda (bir kaç damla)anne sütünden kesilmis
bebekler(dört buçuk aydan sonra) için ideal dogal besin oldugu söylenir.
Zeytinyaginin en önemli özelliklerinden biri de kalp, damar
hastaliklari üzerindeki olumlu etkisidir. Kalp krizi riskini azalttigi
gözlenmistir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Mutfaktaki eczanenizi biliyor musunuz?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Oruçlu musunuz, Değil misiniz?
» Diş Bakımını Doğru Yapıyor musunuz?
» Biliyor musun?
» Biliyor muydunuz?
» SENİ NASIL SEVDİĞİMİ BİLİYOR MUSUN???

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Paylaşım Türkiye :: Sağlık Bilgisi :: Sağlıklı Olmak İçin-
Buraya geçin: