Psychopharmacology dergisinde yayımlanan araştırma
çerçevesinde, 6 hafta boyunca günde 4 bardak çay içen erkeklerde çay
yerine başka bir içecek tüketenlere oranla stres hormonu kortizol
seviyesinin daha düşük olduğu tespit edildi.
İngiliz bilimadamlarının yaptığı araştırma bu kişilerin stres
seviyelerinin yükseltilmesi için verilen görevlerden sonra büyük bir
rahatlama hissettiklerini gösterdi.
Araştırmanın yazarlarından, London College Üniversitesi'nde Epidomoloji
ve Kamu Sağlığı bölümünde görevli Andrew Steptoe, araştırmanın
sonuçlarının önemini vurgulayarak, akut stresin yavaş atlatılmasının
koroner kalp hastalığı gibi kronik hastalıklarla bağdaştırılma riskinin
yüksek olduğuna dikkati çekti.
Steptoe, çayın stres hormonunun normal seviyeye gerilemesine yardımcı olduğunu ifade etti.
Araştırma kapsamında 75 erkeğin iki gruba ayrıldığı, bunlardan birine
meyve aromalı siyah çay, diğerine ise çay tadan başka bir kafeinli
içecek verildiği belirtildi.
Araştırmacılar, 6 haftanın sonunda katılımcılara, 5 dakikada sunum
hazırlamak ve teslim etmek gibi stres seviyelerini yükseltmeyi amaçlayan
testler verildiğini, bu testler sırasında her iki gruptaki kişilerin
stres sevileri, tansiyon ve kalp atışlarının benzer çıktığını
kaydettiler.
Ancak verilen görevlerin sona ermesinden 50 dakika sonra çay içenlerde
kortizol seviyesinin ortalama yüzde 47 oranında düştüğü, bunun diğer
grupta yüzde 27'de kaldığı saptandı. Steptoe, çayın içindeki hangi
maddelerin buna yol açtığının ise henüz bilinmediğini söyledi.