Havuç, balkabağı, kabak: Havuç, balkabağı, kabak A vitamini kaynağıdır. Karoten içerdiklerinden kansere karşı koruyucu etkileri olduğu da biliniyor.
Ispanak ve diğer yeşil yapraklı sebzeler: A vitamini, C vitamini ve kalsiyum deposudurlar. Özellikle 35 yaş üzeri
olanların ıspanak ve diğer yeşil yapraklı sebzeleri daha fazla
tüketmeleri önemli.
Sarımsak: Antibakteriyel ve virüs karşıtı olan sarımsak, aynı
zamanda bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye de sahip. Güçlü bir
selenyum kaynağı da olan sarımsak, sağlıklı bir yaşam için mutlaka
gereken sülfürü de içerir. Mide ve bağırsakları güçlendirmeye de
yardımcı olan sarımsağı mutlaka her yemeğin içine bir diş atarak
tüketin.
Kivi: Günlük C vitaminine ihtiyacınız varsa bunun için biraz kivi yemeniz
yeterli. Çünkü kivi, portakaldan daha fazla C vitamini ile en az muz
kadar potasyum içeriyormuş.
Yeşil çay: Besin değeri taşımayan bitki kilo vermenizi
hızlandırır ve incelmemizde bize çok yardımcı olur. Yüksek oranda
antioksidan içerir, kalp sağlığımızı destekler, sindirime yardımcı
olarak kan şekerini ve vücut sıcaklığını ayarlar. Metabolizmayı
hızlandırır, yağ oksidasyonunu artırır. Bu şekilde kilo vermemizde bize
yardımcı olur.
Lahanagiller: Brokoli, lahana, karnabahar iyi birer beta karoten kaynağıdır ve
serbest radikallerin zararlarına karşı vücudu korurlar. Aynı zamanda C
vitamini ve kalsiyum içerirler. Karnabahar, içeriğindeki indol,
bioflavonaid ve diğer maddeler ile antikansorejen etki gösterirken;
yapılan araştırmalar, özellikle lahananın düzenli tüketiminin,
kadınlarda meme kanseri riskini önemli ölçüde azalttığını ortaya
koyuyor. Brüksel lahanası ise günlük C vitamini ihtiyacının yüzde yüzünü
karşılıyor.
Zencefil: Vücudun enfeksiyonlarla mücadelesinde yardımcı olur, toksinlerin dışarı
atılmasını sağlar. Kanserle savaşta da etkili olduğu bilinen zencefili,
çay olarak tüketebileceğiniz gibi yemeklere ve tatlılara da
ekleyebilirsiniz.
Kara turp: Antibiyotik özelliklerine sahip yağları içerir ve enfeksiyonlara karşı
etkilidir. İştah açıcı, idrar söktürücü, karaciğeri kuvvetlendirici ve
safra söktürücü etkilere de sahip olan kara turbun suyunu içebilir ya da
köklerini salata halinde taze olarak tüketebilirsiniz.
Üzüm, kivi, yabanmersini ve portakal: Bu meyveler birer C vitamini deposudur. O nedenle bol miktarda
tüketilmelidir. Özellikle portakalı yerken kabuğunu mümkün olduğunca
ince soymaya çalışın.
Avokado: Yumurta şeklindeki meyve, kanser, kalp ve şeker hastalığı riskini azaltıyor. Ve sağlıklı tekli doymamış yağ içeriyor.