Havalar sıcaktı derken bir baktık ki aniden soğuklar başladı. Bu soğuk
havalarla beraber hem enfeksiyon hastalıkları (grip, soğuk algınlığı,
bronşit gibi pek çok hastalık) sık görülmeye başlarken hem de yanlış
beslenmemize bağlı fazla kilolar aşikar hale geldi.
Bu soğuk havalarda ne kadar çok sağlıklı ve yeterli beslenir bağışıklık
sistemimizi güçlendirirsek enfeksiyon hastalıklarından o kadar
korunabiliriz. Peki bağışıklık sistemimizi güçlendirebilmek için neler
yapabiliriz?
· Özellikle bu enfeksiyona neden olan mikropların vücutta etkisiz hale
getirilmesini ve hastalığın daha kolay atlatılabilmesini sağlayan
antioksidan vitamin ve minerallerin vücuda yeterli alınması
gerekmektedir. A , C , E vitaminleri ile çinko , magnezyum , selenyum
gibi mineralleri yeterince almalıyız. Bunun içinde yeterli sebze meyve
tüketimi özelliklede kış sebze ve meyvelerinden greyfurt, mandalina,
portakal, kivi , domates, fazla miktarda olmamak kaydı ile fındık,
fıstık, ceviz, badem, yeşil yapraklı sebzeler özellikle ıspanak, brokoli
tüketilmelidir.
Bu vitamin ve minerallerin doğal yollardan alınması en doğrusudur ama
eğer çok yoğun iş stresinden dolayı beslenmenize çok dikkat
edemiyorsanız mutlaka bir multivitaminle beslenmenizi desteklemelisiniz.
· Yeterli protein almak bağışıklık sistemimizi güçlendiren diğer en
önemli faktörlerden biridir. Bunun içinde süt, yoğurt, peynir, yumurta,
kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi özellikle hayvansal kaynaklı
proteinlerin yeterli ve düzenli tüketilmesine dikkat edilmelidir.
Haftada en az 2 kere balık tüketmeye kaliteli protein alımından başka
vücuda özellikle kandaki kötü huylu kolesterolün düşmesini sağlayan,
çocuklarda beyin ve zeka gelişimini sağlayan omega 3, selenyum, iyot
içermesi yönünden mutlaka dikkat edilmelidir.
· B grubu vitaminlerin en zengin kaynaklı tahıl ve kuru baklagiller
yeterli tüketilmelidir. Haftada en az1 kez kuru baklagil, tüketilmeli
tahıl kaynaklarının da az işlenmiş olanlarını tercih etmeliyiz. Esmer
ekmek, pirinç, makarna gibi…
Kışın kilo almamak ve fazla kilolardan kurtulabilmek içinde:
· Öğün sayısı ve düzenine dikkat edilmeli, az az sık beslenmeli ve
metabolizmamızın hızlanması için 6- 8 öğün yapmalıyız. Kahvaltı günün
altın öğünü mutlaka kahvaltı yapmalı, öğlen ve akşam yemeklerinde
sofrada her besin grubundan besin bulundurulmalıdır. Sofrada ne kadar
farklı besin ve renk varsa o kadar sağlıklı besleniyoruz demektir. Ara
öğünlerde de mutlaka günde en az 3 porsiyon olacak şekilde meyve
tüketmeli, daha çok tok kalabilmek ve kilomuzu korumak yada kilo vermek
istiyorsak da meyvenin yanında süt-yoğurt-ayran veya leblebi-yağsız
gevrek seçeneklerinden birini tercih etmeliyiz.
· Uzun süreli açıklardan kaçınmalıyız. Bu durumlarda özellikle kan
şekerimiz düştüğü için direk olarak şeker ve şekerli besinlerle
fast-food tarzı aşırı yağlı besinlere yönleniriz. Bu besinleri yediğimiz
zamanda asıl yememiz gereken sebze ve meyveye yer kalmaz. Mutlaka ana
öğünlere ek olarak ara öğünler yapmalı öğün aralarını en fazla 3 saat
olacak şekilde ayarlamalıyız.
· Her dönemde olduğu gibi kış aylarında beslenmede en önemli diğer bir
sorun yeterli su tüketilmemesidir. Her insan her gün vücudundan ortalama
1500- 2000 ml su kaybetmektedir. Yazın sıcaktan bir nebzede olsa artan
su tüketimi kışın iyice azalmaktadır. Özellikle suyun yetersiz
tüketilmesi ile vücut başlangıçta halsizlik, yorgunluk, unutkanlık gibi
uyarılar verir. Bu sebeplerden dolayı her gün mutlaka 8-10 bardak su
içilmelidir.
· Kışın kilo almamak için azalan hareketimizi mümkün olduğunca
artırmalıyız. Haftanın en az 5 günü 35 dk orta tempolu yürüyüş
yapmalıyız.
· Tatlı yemek istenirse de ağır şerbetli ve hamur tatlıları yerine süt tatlıları tercih etmeliyiz.