Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü ve
****** Üniversitesi ile Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültelerinin
işbirliğinde gerçekleştirilen araştırmada, kızılcıktaki C vitamini ve
antioksidanın kansere yakalanma riskini azalttığı kanıtlandı.
Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdür
Yardımcısı Dr. Kadir Uğurtan Yılmaz, Malatya Meyvecilik Araştırma
Enstitüsü tarafından yürütülen “Kızılcık Genetik Kaynaklarının
Toplanması ve Korunması Projesi” ile Türkiye'deki yaklaşık 60 kızılcık
türünün koruma altında bulundurulduğunu söyledi.
Enstitüde koruma altında bulundurulan kızılcık
türlerinden 16'sı üzerinde, ****** Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Ercişli ve Çukurova Üniversitesi Ziraat
Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Kafkas'la birlikte yürüttükleri
araştırma kapsamında kızılcık meyvelerinin biyokimyasal içeriklerine
bakıldığını anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:
“Araştırma sonunda kızılcıkların antioksidan
madde ve C vitamini içeriklerinin birçok meyve türüne göre çok daha
yüksek değerlerde olduğu belirlendi. Çalışma ile bir insanın günlük C
vitamini ihtiyacının yarısının 100 gram kızılcık tüketilerek
karşılanabileceği de tespit edildi.”
C vitamini ve antioksidan maddelerin insan
sağlığı açısından önemine dikkati çeken Yılmaz, şu bilgiyi verdi:
“Bu maddelerin kızılcıklarda çok yüksek
miktarlarda olduğunun tespit edilmesi sonucu, kızılcıkların kansere
yakalanma riskini azalttığı ve kızılcığın kansere ve daha bir çok
hastalığa karşı bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ortaya koydu. “