Yapılan son araştırmalar, kızılcıkta bulunan C Vitamini ve
antioksidanın da kanser riskini azalttığını ortaya koydu.
24 Mart 2009
Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü ve ******
Üniversitesi ile Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültelerinin
işbirliğinde gerçekleştirilen araştırmada, kızılcıktaki C Vitamini ve
antioksidanın kansere yakalanma riskini azalttığı kanıtlandı.
Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı
Dr. Kadir Uğurtan Yılmaz, Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü
tarafından yürütülen ''Kızılcık Genetik Kaynaklarının Toplanması ve
Korunması Projesi'' ile Türkiye'deki
yaklaşık 60 kızılcık türünün koruma altında bulundurulduğunu söyledi.
Enstitüde koruma altında bulundurulan kızılcık
türlerinden 16'sı üzerinde, ****** Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai
Ercişli ve Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr.
Ebru Kafkas'la birlikte yürüttükleri araştırma kapsamında kızılcık
meyvelerinin biyokimyasal içeriklerine bakıldığını anlatan Yılmaz,
şunları kaydetti:
''Araştırma sonunda kızılcıkların antioksidan madde ve C Vitamini
içeriklerinin birçok meyve türüne göre çok daha yüksek değerlerde olduğu
belirlendi. Çalışma ile bir insanın günlük C Vitamini ihtiyacının
yarısının 100 gram kızılcık tüketilerek karşılanabileceği de tespit
edildi.''
C Vitamini ve antioksidan maddelerin insan sağlığı
açısından önemine dikkati çeken Yılmaz, şu bilgiyi verdi: ''Bu
maddelerin kızılcıklarda çok yüksek miktarlarda olduğunun tespit
edilmesi sonucu, kızılcıkların kansere yakalanma riskini azalttığı ve
kızılcığın kansere ve daha bir çok hastalığa karşı bağışıklık sistemini
güçlendirdiğini ortaya koydu.''
(aa)