Uzmanlar süt için 'yaşam mucizesi' diyor...
Bakın yarım litresi nelere bedel?
İnsan sağlığı açısından son
derece önemli olan sütün yarım
litresinde, diğer bazı gıda maddelerinden katbekat
fazla kalsiyum bulunduğu
bildirildi.
Uludağ Üniversitesi Veteriner
Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi
Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr.
Mustafa Tayar, AA muhabirine yaptığı açıklamada,
"yaşam mucizesi" diye
nitelendirilebilecek kadar büyük besin değerine sahip
olan sütün insan yaşamındaki
yerinin, insanlık tarihi kadar eski olduğunu
söyledi.
MÖ 26'ncı yüzyıla ait Babil
kabartmalarında sütle ilgili temaların
işlendiğini ifade eden Tayar,
sütün içerdiği bol kalsiyum ve vitaminlerle birçok
hastalığı önlediğini belirterek,
"dünyanın en yararlı içeceği süt, insanların
doğumlarından itibaren ilk
aldıkları besindir. Süt, bebeklerin narin vücutlarını
sağlamlaştırır, güçlendirir"
dedi.
Tayar, sütün binlerce yıldır
olduğu gibi yine insan vücudunun en fazla
ihtiyaç duyduğu içeceklerden
biri olmayı sürdürdüğünü dile getirerek, şöyle
konuştu:
"Vücudun yapı taşı olarak kabul
edilen proteinlerin beslenmede önemli
bir yeri vardır. Süt proteininin
biyolojik değeri bitkisel proteinlere göre daha
yüksek olduğundan, vücut diğer
proteinlere oranla süt proteininden daha iyi
yararlanmaktadır. Sütün içindeki
protein, büyüme ve gelişmeyi sağlar, saç ve
tırnakların oluşumunda büyük rol
oynar ve kasların kasılmasına yardımcı olur."
Süt şekeri olan "laktoz"un
vücudun kalsiyum ve fosfordan daha iyi
yararlanmasını sağladığını
anlatan Tayar, şunları söyledi:
"Bu nedenle süt kemik ve diş
oluşumunda, bebeklerin beslenmesinde önemli
rol oynar. Ayrıca süt yağındaki
fosfolipitler, beyin ve sinir hücrelerinin hayati
önem taşıyan kısımlarını
oluşturur. Vücut için gerekli olan doymamış yağ
asitlerini bünyesinde
bulundurmasından dolayı süt yağının beslenmede önemli
fonksiyonları bulunmaktadır.
İnsanların iyi bir şekilde beslenmesi için bütün
minerallere ihtiyaçları vardır.
Sütte bulunan başlıca mineraller fosfor ve
kalsiyumdur. Sütün yarım
litresinde, 5 kilogram et, 2.6 kilogram ekmek, 6.3
kilogram patates, 8.5 kilogram
elma, 1.6 kilogram marul ya da 1.7 kilogram
havuçtaki kadar kalsiyum
bulunuyor."
Prof. Dr. Tayar, kalsiyumun
özellikle çocukların kemik ve diş
oluşumlarının tamamlanmasında
önemli rol oynadığını anımsatarak, 25–30
yaşlarına kadar alınan
kalsiyumun, kemik yoğunluğunun artmasına yardımcı
olduğunu, bu yaşlardan sonra da
süt içilmesine düzenli olarak devam edildiğinde,
kemik yoğunluğundaki azalmanın
yavaşladığını ve geciktiğini bildirdi.
"Yeterli süt tüketimi,
dolayısıyla kalsiyum alımı, tüm yaşam boyunca
kemik sağlığı için önemlidir"
diyen Tayar, şunları kaydetti:
"Süt, ayrıca beslenmemiz için
gerekli olan yağda ve suda eriyen
vitaminlerin hepsini
içermektedir. Özellikle zeka gelişiminde etkili olan, deri
ve göz sağlığında gerekli B2
vitamini için süt en iyi kaynaktır. Vücudun ihtiyacı
olan B12, A ve C vitaminleri süt
içerek önemli ölçüde karşılanabilmektedir. Bu
nedenle her yaşta süt içmek
gerekiyor."