Gıda alerjisi bazı besin
maddelerine karşı vücudun gösterdiği istenmeyen bir reaksiyondur.
Çocukların yaklaşık % 5’inde görülmektedir.
Hangi gıdalar alerjiye yol açar?
Tüm gıdalar alerjiye yol açabilirse de en sık nedenler inek sütü yumurta
balık ve kabuklu deniz ürünleri soya buğday yerfıstığı gibi kabuklu
yemişlerdir.
Kimlerde görülebilir?
Her çocukta görülebilir. Ancak astım saman nezlesi gibi alerjik
hastalıkları olan veya ailesinde bu tarz hastalık öyküleri olan kişiler
gıda alerjisi için daha fazla risk taşırlar. Önceden alerji yapmayan bir
gıdaya zaman içinde hassasiyet gelişebilir veya yenilen miktar da
alerjiden sorumlu olabilir.
Gıda alerjisi hangi belirtilere yol açar?
• Dudaklarda ağızda boğazda aşınma şişlik kızarıklık
• Ciltte döküntü
• Bulantı kusma ishal
• Aksırık burun akıntısı görülebilir.
• Nefes tıkanıklığı bilinç kapanması anafilaksi denilen ciddi alerjik reaksiyonlarda görülür.
• Bebeklik çağında aşırı gaz sancısı çok ağlama ishal huzursuzluk büyüme geriliğine de yol açabilir.
Gıda alerjisi 1-2 yıl içinde kaybolabilir veya ömür boyu da sürebilir.
Bebeğinizi ilk 6 ay sadece anne sütüyle besleyin. Gerekmedikçe mama veya
farklı gıdalar başlamayın.
Emzirme sırasında anne alerjen olabilecek gıdalardan kaçınmaya
çalışmalı. 6 ay dolduktan sonra ek gıdaları az az tek tek başlayın. Her
yeni gıda sonrası birkaç gün bekleyerek bir sorun olup olmadığını
gözleyin. Ondan sonra yeni bir deneme yapın. Sorun yaşanan gıdalardan
bir süre kaçının.
Tanı
Aslında anne babanın dikkatli gözlemleri çoğu zaman tanı koydurucudur.
Doktorunuz da kan veya cilt testleriyle alerjinin nedenini saptayabilir.
Tedavi
Çocuk doktoru belirtileri yatıştıracak bazı ilaçlar önerecektir. Elbette
en iyi tedavi sorumlu gıdadan uzak durmayla sağlanacaktır. Eğer belli
gıdalara alerjisi olan bir kardeşiğunuz varsa gıda etiketlerini inceleme
konusunda deneyim kazanmanız gerekecektir.