ELMA
Cornell Üniversitesi araştırmacıları elma kabuğunun, içindeki tatlı
beyaz bölgeye göre yüzde 87 oranda daha fazla kanser karşıtı
fotokimyasal içerdiğini tespit etmiş. Eğer soyulmamış bir elmayı
çiğnemek zor geliyorsa, dış yüzeyini kaplamak için kabuklarını yer
fıstığı ezmesine batırabilirsiniz. Hem böylece güçlü bir protein
karbonhidrat bileşimi elde edersiniz.
SALATALIK
Kendisinde neredeyse hiç kalori bulunmayan bu yiyeceğin kabuğu, deriyi
dolgunlaştıran, kırışıklığı önleyen kolajen olan silisten meydana
geliyor. Silis için uzanların önerdiği minimum bir doz yok ama uzmanlar
günde en az beş miligramı uygun buluyor. Bu da tek bir salatalığın
kabuğundan alabileceğin miktara denk.
Organik olmasına dikkat edin. Normal salatalıkların dış yüzeyi raf ömrü
uzasın diye koruyucu maddelerle kaplanır. Ancak organik olanlar orijinal
halde bırakılır.
PATLICAN
Bu mor renkli yiyecekten bir şerit sıyırdığında 300 miligram nasunin (beyin hücrelerinin hasar görmesini
engelleyen bir antioksidan) elde etmiş olursunuz. Ayrıca 200 miligram
kas kramplarını engelleme özelliğine sahip potasyum, 13 miligram
bağışıklığı güçlendirici magnezyum ve üç gram lif kaybediyor olmanız.
Eğer az yağlı peynir ve sosa yatırırsan, (marketten satın alır almaz
kullandığın takdirde) kabuğunun soyulup soyulmadığını anlamazsın bile.
KİVİ
İnce, tüylü kabuğunda bulunan kimyasal bileşenler bakteri ve kolibakteri
ile savaşır. Tırtıl yiyormuş gibi hissetmek istemiyorsanız içeceğinizin
içine toz haline getirip karıştırabilirsiniz veya kağıt kadar ince
dilimleyip salatana koyabilirsiniz.
PORTAKAL
Kabuğun üst kısmında bulunan dlimonene UV ısınlarının ölümcül
düşmanıdır. Arizona Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada haftada bir
çay kasığı kadar portakal kabuğu yemenin deri kanseri riskini yüzde 30
azalttığı görülmüş. Dış kabuğu ısırmak yerine, somonun üzerine çeşni
yerine serpebilirsiniz ya da salatana sosla birlikte
karıştırabilirsiniz.