Kiraz; ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını
sağladığından, romatizma ve gut hastalıklarıyla eklem kireçlenmesi ve
damar sertliğinin tedavisinde kullanılıyor. Uzmanlar, kirazın diğer
yararlarını ise şöyle sıralıyor:
İdrar söktürücü özelliği ile böbreklerin dostu olan yaz meyvesi kiraz,
vücutta biriken zehirli maddelerin karaciğer ve böbrek yoluyla dışarıya
atılmasını sağlıyor. Bu sayede kiraz; ürik asit ve ürat tuzlarının
vücuttan atılmasını sağladığından, romatizma ve gut hastalıklarıyla
eklem kireçlenmesi ve damar sertliğinin tedavisinde kullanılıyor. Uzmanlar, kirazın diğer yararlarını ise şöyle sıralıyor:
Kirazın önemli özelliklerinden biri kabızlık giderici olması. Özellikle
bayat yenilen yemeklerin, pastırma ve sucuk gibi gıdaların zararlarını
önlüyor, aynı zamanda kandaki zararlı maddelerin vücuttan atılmasını ve
kanın temizlenmesini, yüzde oluşan sivilcelerin geçmesini sağlıyor.
Kiraz suyunun yüz ve boyun kısımlarına sürülmesi, derideki birtakım
kırışıklıkları önlüyor ve gideriyor. Karaciğerin dostu olan kiraz,
hastalıklar sonucunda fazla ilaç tüketimi; nikotinin vücuttan
atılamaması ve zehirlenmeler sonucu zorlanan karaciğerin yükünü
hafifleterek iyileşmesine yardım ediyor.
İçeriğindeki bol fosforla sinirleri kuvvetlendirerek sakinlik veriyor.