haso Yetkingrafiker
Mesaj Sayısı : 2099 Kayıt tarihi : 02/08/10
Kişi sayfası Altın: 0 Para: 0
| Konu: Diyet ve Psikoloji! Çarş. 11 Ağus. - 18:47 | |
| Diyet yapmaya karar verdiğinizde, yaşınızı, boyunuzu, kilonuzu, beden ölçülerinizi, hastalık ve gelişme durumunuzu değerlendirip, gerçekçi hedefler belirlemelisiniz.
Sosyal hayatın getirileri, kilo endişesini de peşinden sürükledi. Özellikle büyük şehirlerde ve çalışan kadınların pek çoğu, kilolarıyla ilgili sıkıntı yaşıyorlar. Bunun sonucu da sürekli diyet yapmak oluyor.
Diyete başlarken pek çok kadın, kısa sürede istediği kiloya inebileceğini düşünüyor. Ancak çoğunlukla hayal edilen beden ölçüsü gerçekçi olmuyor. Özellikle genç kızların pek çoğu, ince odlukları halde zayıf görünmeyi hedefleyerek sürekli diyet yapmaktalar. Bu durum onların ileride bazı psikolojik ve fizyolojik sorunlar yaşamasına sebep olmaktadır.
Diyete ne zaman başladığınız da, diyetin içeriği kadar önem taşır. Stresli ve üzüntüleri bir süreçte diyete başlanmaması gerekir. Diyet zaten tek başına bir stres kaynağıdır, başka gerginlikler üstüne bindiğinde, psikolojik gerilime sebep olur.
Diyet yaparken yaşanan psikolojik sorunlardan biri de, kiloların alındığı hızda ve miktarda verilememsidir. Diyet yapmak sabır ve motivasyon gerektirir. Katı ve uzun diyetler, sürekli aynada kendini kontrol etmek, aşırı fiziksel aktivite, kişinin motivasyonunu düşürür. Motivasyon düştüğünde kişinin diyeti bırakma potansiyeli yükselir.
Diyet sonrasında kadınların yaşadığı korkulardan biri de, kiloların geri alınmasıdır. Kilonun aynı sınır da tutulması da bazen psikolojik gerilime sebep olabilir. Bu yüzden, diyet sırasında uygulanan sağlıklı beslenme ve fiziksel aktiviteyi, hayatın içine yaymak ve bunu bir yaşam biçimi haline getirmek gerekir.
Duygusal durum ile yeme alışkanlığı arasında bir bağ varsa, bu duyguların sebebini araştırmak, gerekirse psikolojik yardım almak gerekir. Yemek yemek psikolojik bir tatmin aracı değildir. Buna bağlanıyorsa, ortada bir sorun var demektir.
Diyete başlamanda önce şuna dikkat edilmelidir. Diyet kararı, şahsın kendisinin isteğiyle olmalıdır. Çünkü buna hazır olmak da motivasyondur. Makul sürede, ulaşılabilir bir hedef belirlemek gerekir.
Diyet süresince kaliteli ve yeterli uyku uyumak çok önemlidir. Uyku düzensizlikleri, kilo vermeyi etkiler.Sadece diyet yapmak yeterli değildir, bu beslenme şeklini yaşam tarzı haline getirmek gerekir.
Bilinçsiz yapılan diyetler, bedeninize ve psikolojinize zarar verir. | |
|