Öğün atlamak hastalıklara sebep olabiliyor
Öğün atlamayı alışkanlık haline getirip düzensiz beslenenler uzun vadede
şeker, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski taşıyor.
Vücudun çalışma sistemi gereği, günlük beslenme düzeni öğünler biçiminde
düzenleniyor. Birçok kişi ise özellikle kilo vermek ya da kilo almamak
amacıyla öğün atlayarak uzun süre aç kalıyor.
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı
Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, öğün atlama ile uzayan açlık süresi ve
sonrasında daha fazla besin alınması ile ortaya çıkan ani kan şekeri
artışının, şeker hastalığı ve kalp damar hastalıklarına yakalanmayı
kolaylaştırdığını söyledi. Dr. Faruk Yorulmaz, kızlarda öğün atlamanın
ergenlikten itibaren evlenene kadar giderek arttığını, bazı kimselerde
ise atıştırmanın her yaşta ve cinste yaygın olduğunu söyledi.
Araştırmaların şehirlerde yaşayanların daha fazla öğün atladığını
gösterdiğini belirten Yorulmaz, en sık atlanan öğünün gençlerde
kahvaltı, diğer yaşlarda öğle yemeği olduğunu belirtti. Kızların
yaklaşık yarısının günde iki öğün yemek yediğini ve kadınların dörtte
birinin öğün atladığını anlatan Yorulmaz, şöyle konuştu: "Öğün atlamak
için ileri sürülen gerekçelerin başında kilo vermek, kilo almamak,
sevdiği yemeğin olmaması, işten, oyundan, bilgisayardan ayrılamamak,
erken uyanamamak, yolda araç içinde vakit kaybetmek, zamansızlık, yoğun
iş temposu, isteksizlik, aç hissetmemek, abur cuburla geçiştirmek,
beslenme konusunda bilgi eksikliği sayılabilir. Öğün atlama yıllar süren
bir alışkanlık haline gelebilir ve bu durumda yol açacağı sağlık
sorunları da çok daha ciddi boyutlara ulaşabilir.''
Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, en sık atlanan öğünün kahvaltı olduğunu
belirterek, kahvaltı atlandığında, akşam yemeği yenip uyuduktan sonra
öğleye kadar 15-16 saat aç kalındığını söyledi. Bu kadar uzun süre
açlığın sağlığı bozduğu gibi, sabahtan öğleye kadar yapılan işte ya da
okulda başarısızlığı da getirdiğini ifade eden Yorulmaz, "Bir öğün
atlandığında, genellikle bir sonraki öğünde daha hızlı ve daha fazla
besin alınmak zorunda kalınır. Bu da kilo vermeyi güçleştirir, hatta
tersine kilo alma ile sonuçlanır. Günde bir öğünle beslenme şeker
hastalığı riskini önemli ölçüde artırır. Günlük yeme düzeninin üç ana ve
üç ara öğün biçiminde sürdürülmesi gerekir." dedi.