Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, bir kase yoğurda iki kaşık bira mayası
katılarak hazırlanan yoğurt maskesinin cilde parlaklık vermede ve
kırışıklıkları önlemede çok faydalı olduğunu bildirdi.
Prof. Dr. Yorulmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk defa 10.
yüzyılda Türkler tarafından bulunan yoğurdun, başka hiçbir besin maddesi
ile karşılaştırılamayacak kadar çok yararlı özelliği bir arada
bulundurduğunu söyledi. Bu besinden yeterince faydalanılmadığını öne
süren Yorulmaz, "Yoğurt sağlığı korumak ve daha sağlıklı olmak için çok
önemli bir besin maddesidir" dedi.
Yoğurdun sindiriminin kolay ve karbonhidrat, protein, yağ, vitamin,
kalsiyum ve fosfordan oldukça zengin bir besin olduğunu belirten
Yorulmaz, aynı zamanda kolayca vücutta sindirilen ve gerekli tüm besin
maddelerini sağlayan bir besin olduğunu bildirdi.
Ayrıca vücudun hastalıklara karşı direncini sağlayan bağışıklık
sistemini güçlendirdiğini ve hastalık yapan mantarlar da dahil olmak
üzere tüm mikroplardan, sindirim sistemini tutan kanserlere kadar pek
çok hastalıktan koruduğunu anlatan Yorulmaz, şunları söyledi:
"Yoğurt, büyüme gelişme çağında diş ve kemik gelişimini hızlandırır,
raşitizmden korur. Menopoz sonrası kadınlarda ve yaşlı erkeklerde
kemikleri güçlendirir, kırılmaları önler. Bu nedenle her yaştaki insanın
beslenmesinde son derece önemlidir. Yoğurt, bebeklere altıncı aydan
sonra ek olarak verilen ilk besinlerden biridir. Böylece bebeklerin
kemik ve diş gelişimine yardımcı olur.
Bağışıklık istemlerini güçlendirir. Bağırsaklarda faydalı mikropların oluşumunu hızlandırır, ishalden korur."
KABIZLIK SORUNUNA YOĞURTLA SON
Yoğurdun sindirimi ve barsak hareketlerini düzene soktuğunu ve kabızlığı
önlediğini ifade eden Yorulmaz, mide barsak ülserlerinden de koruduğuna
işaret etti.
Bağırsaktaki zararlı mikropların üremesini durdurduğunu, faydalı
olanları ise desteklediğini ifade eden Yorulmaz, "Bağırsakları mikrobik
hastalıklardan ve antibiyotik kullanımına bağlı ishallerden korur" diye
konuştu.
Yorulmaz, yoğurdun ağız kokusunu ve diş taşları oluşumunu önleme etkisi olduğunu söyledi.
Akşam yenen bir kase yoğurdun uykuya dalmayı kolaylaştırdığını ve daha
dinlendirici bir uyku sağladığını dile getiren Yorulmaz, yoğurdun pek
çok hastalıkta da faydalı olduğunu bildirdi.
KOLESTEROL VE DİYABET HASTALARI İÇİN DE YOĞURT
Prof. Dr. Yorulmaz, yüksek kolesterol ve diyabet hastaları için oldukça faydalı olduğunu belirtti.
Yoğurdun kötü kolesterolü düşürdüğünü, iyi kolesterolü yükselttiğini ve
yağların harcanmasını kolaylaştırarak şişmanlamayı önlediğini ifade eden
Yorulmaz, şunları kaydetti:
"İshali olanlarda yoğurt ve ayran iyileşmeyi hızlandırır. Özellikle
menopoz sonrası kadınları etkileyen, ancak yaşlı erkeklerin de önemli
bir sorunu olan kemik erimesi olanlarda kemikleri güçlendirir. Yoğurdun
alerjik etkisi çok azdır.
Besin elemanlarından zengin olması nedeniyle vücut direncini düşürmeden
zayıflamayı sağlaması nedeniyle, zayıflama diyetlerinde yoğurt son
derece faydalıdır.
Yapılan çalışmalar çok yoğurt yiyenlerin az yiyenlere göre daha uzun ömürlü ve daha sağlıklı yaşadıklarını göstermiştir.
Yoğurt, vitamin içerdiği için suyu süzülmeden yenmelidir. Süzme yoğurt B
vitamininden fakirdir. Hangi yaşta olursanız olun, sağlıklı ya da hasta
her gün mutlaka 1 kase yoğurt yemeyi ihmal etmeyin. Böylece sağlıklı,
uzun ömürlü ve daha güzel yaşayabilirsiniz."