Tahıllardan sonra gelen ve
önemli gıda kaynağı baklagillerden olan soya fasulyesi, özellikle
kadınlar için büyük önem taşıyor. Birçok kronik hastalıkla savaşmada
önemli rol oynayan soya, özellikle hormona bağlı kanserlerde (kadınlarda
rahim ve göğüs kanserleri) tıp otoriteleri tarafından faydalı
bulunuyor. Ayrıca, kandaki kolesterolü düşürdüğü ve böbrek hastalarının
beslenmesinde de önemli yeri olduğu biliniyor. Soya fasulyesinde bulunan
yüksek orandaki izoflavonlar da, menopoz sonrası kadınlara uygulanan
östrojen hormonunun yerine geçebilecek bir potansiyele sahip. Ayrıca,
kalp hastalıkları ve kemik erimesi riskini de azaltıyor.
Uzmanlar, soya fasulyesinin göğüs kanserini önlemedeki etkisinin birçok
araştırmaya konu olduğunu bildiriyor. Özellikle Japonya'da kadınlarda
göğüs kanserine az rastlanmasının tıp otoritelerinin dikkatini çektiğini
vurgulayan uzmanlar, Güneydoğu Asya'da kadınların günde 10-50 gram soya
tüketiyor olmasının, soyayla göğüs kanseri arasında bir ilişki olduğunu
düşündürdüğünü belirtiyor. Soyanın, içerdiği izoflavonlar sebebiyle de
kemik yoğunluğuna yararlı etkileri olduğunun tespit edildiğini ifade
eden uzmanlar, yapılan araştırmalara göre, Japon kadınlarının, batılı
hemcinslerine göre daha az sorunlu menopoz yaşadıklarının görüldüğünü
kaydediyor. Uzmanlar, soya izoflavonlarının, menopoz öncesi kadınlarda
hormonal salgılamayı etkileyip menopoz sonrası belirtilerini
değiştirebildiğine dikkat çekiyor.</ins></ins></b> <script type="text/javascript"><!--
google_ad_client = "pub-3610115237658188";
/* supermeydan_200x90_Baglanti */
google_ad_slot = "3024210331";
google_ad_width = 200;
google_ad_height = 90;
//--> </script> <script src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js" type="text/javascript"> </script><script>google_protectAndRun("ads_core.google_render_ad", google_handleError, google_render_ad);</script>