Paylaşım Türkiye
Mide yanması Nedenleri Cozumleri 212
Paylaşım Türkiye
Mide yanması Nedenleri Cozumleri 212
Paylaşım Türkiye
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


paylaşım forumu, site ekle, site tanıt, dizin
 
AnasayfaAramaLatest imagesKayıt OlSite ekleGiriş yap

 

 Mide yanması Nedenleri Cozumleri

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
haso
Yetkingrafiker
haso


BANLANDI
Mesaj Sayısı : 2099
Kayıt tarihi : 02/08/10

Kişi sayfası
Altın Altın: 0
Para Para: 0

Mide yanması Nedenleri Cozumleri Empty
MesajKonu: Mide yanması Nedenleri Cozumleri   Mide yanması Nedenleri Cozumleri EmptySalı 10 Ağus. - 7:13

Ani bir öfke, ailevi sorunlar, işyerindeki tartışmalar veya aşırı yemek mideyi isyan ettirip yanma hissine yol açar...
Hemen
hepimizin başına bir çok kez gelmiştir. Midemizde sanki tonlarca yük
taşıyormuş hissine kapılırız. Midemizden kalbe doğru yayılan alev alev
bir yanma hissi duyarız. Tıpkı ateşle temas eden cilt gibi acı verir.
Ağzımızda ekşi bir tat hissederiz


Mide yanması 20 ile 50 yaş arasında hemen herkeste görülen çok yaygın
bir rahatsızlık. İhmal edilirse gastrit ve ülsere yol açabiliyor. Daha
ilerki vakalarda ise midede derin yaralara hatta kanser kabusuna bile
dönüşebiliyor.
MİDEDE YANGIN!
Midede yanma hissi yemekten önce, yemek sırasında ya da yemekten 2-3
saat sonra hissediliyor. Besinler, sindirim işlevinin bir gereği olarak
midede ilk değişikliklere uğrayarak bağırsaklara gönderilmek için
hazırlanıyor. Mide bu işlevi yerine getirirken iç yüzeyini kaplayan
zarın altındaki salgı hücrelerini, besinlerin gerekli değişimini
sağlamak üzere uyarıyor. Bu sırada oluşan bir dengesizlik, aşırı asit
ort***** ve midenin kendini koruyamamasına yol açarak yanma hissine
neden oluyor.
Büyüklerimiz midede yanma hissi duydukları zaman hemen bir lokma ekmek
içi çiğnermiş. Ekmek içinin değil ama ağıza birşey atmanın doğru bir
yöntem olduğunu belirten günümüz doktorları da az ama sık yemeyi
öneriyorlar. Öğünleri küçülterek sık sık yemenin şikayetleri
azaltacağını söylüyorlar.

SAĞLIKLI ALIŞKANLIKLAR EDİNİN
Yemeğe daha fazla zaman ayırın. Ayaküstü değil, sofrada oturarak yiyin.
Acele yemek mide işlevine zarar veriyor. Kendinize daha fazla zaman
ayırıp yemek yemeyi bir zorunluluk değil de bir keyif anına dönüştürün.
Ağzınıza küçük lokmalar almak midenin sindirim için gerekli salgıları
daha kolay üretmesine yardımcı olur. Lokmaları uzun uzun çiğneyin. Bu,
midenizde şişkinlik ve ağırlık hissetmemenizi sağlar.
Sofradan tıkabasa doymadan kalkın. Mide boş bir torba olduğu için yemek
yerken çiğnediğimiz besinler buraya ulaştıkça mide sürekli genişler.
Eğer kemerinizi çok sıkmışsanız yanma hissi duymanız çok doğal. İçi dolu
bir plastik torbayı düşünün. Tam ortasından bir ipi kemer gibi sıkıca
bağlayın. Torba sağa ya da sola çekecek ya da aşağıya doğru sarkacaktır.
Mide de aynı böyle... Bu nedenle ölçülü miktarda yemek yiyin.
Akşam öğününden hemen sonra damak kaçamakları yapmayın. Aksi takdirde
mide gece boyunca çalışıp yorulur. Akşam yemeği ile uyku arası en az üç
saat olmalı. Yani yemek yedikten en az 3 saat sonra yatın.
Gece yatarken sağ yana dönerek yatmayın. Besinin mideye girişi sağ
taraftan gerçekleştiği için yedikleriniz yeterince hazmedilemeyip mide
borusunda yanma hissi oluşabilir.
Yemek yedikten sonra yere eğilmeniz gerekiyorsa dizlerinizi bükerek eğilin. Aksi takdirde mide işlevini gerektiği gibi yapamaz.
Yiyecek ve içeceklerin çok sıcak ya da soğuk olması mide sıvısına zarar
verebilir. Bu nedenle yiyecek ve içeceklerin ılık olmasına özen
gösterin.
Sigaradan uzak durun.
Yemekten sonra uzanmayın. Unutmayın, mide sıvısı yatay pozisyonu sevmez
ve yanma hissi mide borusu yoluyla ağzınıza kadar gelebilir.

BUNLARDAN UZAK DURUN!
Hazmı kolay olmayan kızartmaları ve yağlı yiyecekleri sofranızdan
uzaklaştırın. Ağır yağlı, fazla kremalı ya da soslu besinleri yemeyin.
Çikolata, içerdiği yüksek dozdaki yağ ve kafein nedeniyle hassas mideye
zarar vererek yanma hissine yol açıyor. Sütlü çikolata, daha az yağ
içeren bitter çikolataya oranla daha tehlikeli olduğundan çikolata
sevenler genelde sütsüz olanını tercih etmeli.
Kafeinli içecekler mide için çok zararlı. Kahve, çay ve kola gibi
içecekler hassas mideyi yorar. Eğer mide yanmasından şikayet ediyorsanız
ve kahve içmeden duramıyorsanız kafeinsiz kahveyi tercih edin.
Gazozlu içecekler ve asitli meyve sularını dikkatli için. Domates veya
portakal suyu asitli olduğu için mide yanmasını şiddetlendirebilir. Bu
nedenle sulandırarak ve balla tatlandırarak için.
Et suyu ile hazırlanmış çorbalardan uzak durun. Diğer çorbaları ise çok sıcak içmeyin. Ilınmasını bekleyin.
Alkol midedeki yanma hissini artırır. Hele mide boşken alkol kesinlikle almayın.
Çiğ soğan ve çiğ meyve de mide asidini artıran etkenlerdendir.
Şeker yemeyi seviyorsanız naneli olanları seçmeyin.

MİDEYİ SEVEN BESİNLER
Mide ağrılarınıza son verecek sağlıklı ve dost besinlerle yemek yemenin keyfini çıkartabilirsiniz...
Karnabahar :
Haşlanmış karnabahar, mideyi asit saldırılarından koruyarak tüm
sorunları giderebilir. İçeriğinde bulunan gefarnato maddesi ülser
ilacının hammadesi olarak kullanılıyor.
Lahana : Lahanayı
çiğ olarak yemeyi tercih edin. İnce şeritler halinde doğrayıp salata
yapın. Meyve presinde lahananın suyunu sıkıp aynı miktarda elma suyu ile
karıştırın ve için. Lahana, ülser ve gastrit ilacı olarak biliniyor.
Dörtte bir lahanayı yıkayıp kalın şeritler halinde doğrayın. 1 kerevizi
soyup doğrayın. 1 havucu temizleyip dilimleyin. Lahana, kereviz ve
havucu katı meyve presinde sıkıp sabah akşam suyunu için.
Patates :
Çiğ patates suyu mide yanmasının doğal ilacıdır. Patatesi soyup katı
meyve presinde suyunu sıkın. Su,havuç suyu ya da kereviz suyu ile
karıştırıp için.
Elma sirkesi : Salatalarda ya da mezelerde elma sirkesi kullanın.
Maden suyu : Mide asidinin büyük bir bölümünü etkisiz hale getiriyor.
Ispanak : Ispanağı buharda pişirin ya da haşlayarak tüketin. Taze yapraklarını salata olarak yiyin.
Zeytinyağı : Çiğ olarak kullanıldığında besinlerin midede kalma süresini azaltıyor ve yağların sindirimi için safra salgısını artırıyor.
Baklagil : Fasulye, bezelye ve mercimekte bulunan bioflavionid maddesi, midenin koruma faktörünü artırıyor.
Muz :
Mideyi seven meyvelerin başında geliyor. Ara öğünlerde birer muz yemek,
midedeki yanma hissini ortadan kaldırabilir. Muz, mide enzimleri ve
hücrelerinin üretimini de artırıyor.
Kızarmış ekmek : Midenin salgıladığı aşırı asidi kurutarak yanma hissini gideriyor.
Meyankökü : Güçlü bir mide koruyucusu.Yapılan son araştırmalara göre midedeki aşırı asitlenmeyi azaltıyor
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Mide yanması Nedenleri Cozumleri
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Mide yanması
» GÖZ RAHATSIZLIKLARI ve NEDENLERİ
» küresel ısınmanın nedenleri
» Bel ağrılarının iltihabi nedenleri
» Yüz Felci Nedenleri Tedavisi

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Paylaşım Türkiye :: Sağlık Bilgisi :: Erkek Sağlığı-
Buraya geçin: