Reflü ( Reflux) kendi başına bir hastalık değildir. Reflü nedenleri arasında:
- Alkol,
- Sigara,
- Karaciğer yağlanması, şişmanlık,
- Yağ ve yağ asitleri,
- Sinir sistemine etki eden madde ve ilaçlar,
- Kalsiyum kanal bloker ilaçları
yer almaktadır. Ayrıca; Dar giysiler, kemer ve ani eğilme hareketleri de reflüye neden olmaktadır.
Reflüde şikayetler arasında:
- Mide ve yemek borusunda yanma,
- Yutma zorluğu,
- Göğüs ağrısı görülebilir.
Reflü tedavisinde yemek borusunda benek ve çizgi şeklinde lekelerin olduğu
durumlarda (I. ve II. Devre) asit azaltıcı ve asit giderici ( H2-rezeptor,
antazida) tedavi önerilmektedir. İleri derecelerdeki şikayetlerde ( III. Ve IV. Devre) ameliyat gerekebilir.
Reflünün başlangıç devrelerinde çörekotu yenerek şikayetler
giderilebilir. İleri devrelerde ise diğer tedaviler sırasında da
çörekotu yenebilir, çörekotu tedaviyle uyumsuzluk göstermez, iyileşmeyi
hızlandırır.
Çörekotu bileşiminde bulunan proteinler mide asidini bağlayarak
şikayetleri ortadan kaldırır, dokuları korur. Midenin boş olduğu
kahvaltıdan iki saat sonra, öğle yemeğinden iki saat sonra ve yatmadan
30 dakika önce çörekotu yenmelidir. Mide ve yemek borusunda bir sorun
varsa, vücut kendisini tamir etme fırsatı bulur.
Çörekotu yendiğinde şikayetler birkaç gün içerisinde ortadan kalkabilir.
Vücudun kendisini tamir etmesi ve şikayetlerin tekrarlaması için uzun
süre çörekotu yenmeye devam edilmesi önerilir.
Çörekotunun kullanımı konusunda bu blogdaki “Çörekotu nasıl yenmeli” makalesi okunabilir.
Not:
1- Hamilelik döneminde çörekotu yenmesi tavsiye edilmez, hamile
kalındığında çörekotu kullanımına son verilir, doğuma bir hafta kala
çörekotu yemeye başlanır ve emzirme süresince devam edilir.
2- Öğütülmüş olarak satılan çörekotu kesinlikle yenmemelidir, kanser yapabilir.
3- Çörekotu doğal oranda yeterli miktarda omega-3 ihtiva eder, ilave olarak omega-3 takviyeli gıdalar yenmemelidir.