Tanımı: Kalp bölgesi ve boğazın arkasında duyulan yakıcı ağn bu adla tanımlanır.
Nedenleri: Aşırı alkol, tahriş edici yiyecekler ve hitaus fı-tıklannda görülür.
Öneriler:
Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı
civanperçemi katılıp demlenmesi için kısa bir sü*re beklendikten sonra
süzülerek Öğle ve akşam yemeklerinden yanm saat önce içilir.
* Bir miktar taze ve güneş altında toplanmış civanperçemi ince
kıyıldıktan sonra bir şişenin boğazına kadar doldurulur ve üzerine
ağzına kadar saf zeytinyağı eklenerek, ağzı sıkıca ka*patıldıktan sonra
şişe iki hafta boyunca güneş görebileceği ve*ya sıcak bir yerde
bekletilir. Gerektiğinde şişe çalkalanarak, iyice süzüldükten sonra bir
kaHve fincanı suyun içine 10-15 damla damlatılarak öğle ve akşam
yemeklerinden yarım saat
önce içilir.
* Bir kahve fincanı limon suyu ile bir silme tatlı kaşığı Türk kahvesi
kanştınlıp içildikten sonra üzerine bir kahve fin*canı ılık su içilir.
* Bir litre suyun içine iki avuç hindiba yaprağı katılıp
kaynatıl*masının ardından süzülerek, kalan yapraklar salata yapılıp
yenir.
* Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı yabani
nergis katılıp demlenmesi için kısa bir süre bek*lendikten sonra
süzülerek öğle ve akşam yemeklerinden önce birer çay fincanı içilir.
* Bir çay fincanı kaynar suyun içine havanda dövülerek toz haline
getirilmiş olan bir çorba kaşığı keten tohumu katılıp kaynatılmasının
ardından süzülerek yemeklerden sonra birer kahve fincanı içilir.
* Havanda dövülerek toz haline getirilmiş olan bir çorba kaşığı keten
tohumu ile bir tatlı kaşığı dövülmüş damla sakızı bir litre suyun içine
katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek yemeklerden sonra birer kahve
fincanı içilir.
* Bir litre suyun içine ince kıyılmış birer avuç andız kökü ve kavak
yaprağı katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek öğ*le ve akşam
yemeklerinden önce birer çay fincanı içilir.
* Bir çay fincanı kaynar suyun içine bir çay kaşığı kekik katılıp
demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzüle*rek öğle ve
akşam yemeklerinden sonra birer çay fincanı içilir.
* Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı
kantoron katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendik*ten sonra
süzülerek öğle ve akşam yemeklerinden önce birer çay fincanı içilir.
* Bir litre suyun içine bir avuç taze ekşi yonca katılıp
kay*natılmasının ardından süzülerek öğle ve akşam yemeklerinden önce
birer çay fincanı içilir.
* Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı
şerbetçi otu çiçeği katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten
sonra süzülerek öğle ve akşam yemeklerinden ön*ce birer çay fincanı
içilir.
* Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşı*ğı pelin
katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra sü*zülerek
Öğle ve akşam yemeklerinden sonra birer çay fincanı içilir.
* Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı
kuşburnu katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendik*ten sonra
süzülerek öğle ve akşam yemeklerinden önce birer çay fincanı içilir.
* Bir litre suyun içine küçük parçalara bölünmüş iki adet ağaç kavunu
katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek öğle ve akşam yemeklerinden
önce birer çay fincanı içilir.
* Bir litre suyun içine bir avuç gelincik katılıp kaynatılma*sının
ardından süzülerek j)ğle ve akşam yemeklerinden Önce bi*rer çay fincanı
içilir. * Bir çay fincanı kaynar suyun içine bir çay kaşığı papatya
katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzüle*rek öğle
ve akşam yemeklerinden sonra birer çay fincanı içilir.
* Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı çürdük
otu katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklen*dikten sonra süzülerek
öğle ve akşam yemeklerinden Önce birer çay fincanı içilir.
* Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşı*ğı
zencefil katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra
süzülerek öğle ve akşam yemeklerinden önce birer çay fincanı içilir.
* Bir çorba kaşığı toz haline getirilmiş helile ile iki çorba kaşığı
süzme bal iyice karıştırıldıktan sonra ikiye bölünüp ye*mek aralarında
yenir.
* Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı söğüt
yaprağı katılıp demlenmesi için kısa bir süre bek*lendikten sonra
süzülerek öğle ve akşam yemeklerinden önce birer çay fincanı içilir.