Paylaşım Türkiye
Şifalı Bitkiler 212
Paylaşım Türkiye
Şifalı Bitkiler 212
Paylaşım Türkiye
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


paylaşım forumu, site ekle, site tanıt, dizin
 
AnasayfaAramaLatest imagesKayıt OlSite ekleGiriş yap

 

 Şifalı Bitkiler

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
haso
Yetkingrafiker
haso


BANLANDI
Mesaj Sayısı : 2099
Kayıt tarihi : 02/08/10

Kişi sayfası
Altın Altın: 0
Para Para: 0

Şifalı Bitkiler Empty
MesajKonu: Şifalı Bitkiler   Şifalı Bitkiler EmptyÇarş. 11 Ağus. - 16:28

M:
Mahlep : Pruni mahaleb Afrodizyak, balgam söktürücü, nefes darlığı ve prostat için, ayrıca şeker hastalığına karşı kullanılır.

Mantar : Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Özellikle Çinliler'in ilaç
niyetine yedikleri bu sebze, bünyeyi hastalıklara karşı koruyor ve
bağışıklık sistemini güçlendiriyor.


Marul : Kemik erimesine karşı etkili. Sütten bile daha fazla kalsiyum
içeren bu sebze, kemikleri güçlendirmesi açısından bir numara. 100
gramında, küçük bir bardak sütün içinde bulunan kalsiyumdan daha
fazlasına sahip. Bu miktar günlük kalsiyum ihtiyacının dörtte birine
tekabül ediyor.


Maydanoz : Salata ve yemeklerin süsü maydanozun nerdeyse deva olmadığı
dert yok gibi.. A ve C vitamini ile demir, kükürt, fosfos ve mangan
elementleri deposu olan maydanoz sindirimi kolaylaştırıyor, böbrek
taşlarını düşürüyor, görme gücünü ve anne sütünü artırıyor. Bir demir
deposudur. Genellikle taze yenen maydanozda, kalsiyum, potasyum ve A
vitamini vardır. Bir tutam maydanoz, günlük C vitamini ihtiyacının
çoğunu karşılar. Böbrekleri çalıştırarak idrar getirir ve taşları
düşürüyor , kan şekerini normal seviyede tutar ve kansere karşı da
koruyucudur. Yatmadan evvel yenildiğinde sabahları tatlı bir nefesle
uyanmamızı sağlar. Anne sütünü artırır. Vücuttaki zehirli maddeleri
dışarı atar. Görme gücünü artıyor, kaynatılıp içiildiğinde ve cilde bu
suyla pansuman yapıldığında sivilcelere iyi geliyor. Kaynatılan
maydanozun suyu gözlere pansuman yapıldığında gözdeki iltihaplanmaları
önlüyor ve yanmayı geçiriyor. Kaynatılıp sirke ile saçlar yıkandığında
saçların uzaması ve kuvvetlenmesini sağlıyor..


Mazı : Yaprakları siğilleri yok etmekte kullanılır. Kozalağından barsak
kurdu düşürücü ilaç yapılır. Gebe kalmayı önlemek için kullanılır. Bazı
zehirlenmelerde panzehir olarak kullanıldığı bilinir. Basur memelerinde
de faydalıdır.


Melekotu : Kan dolaşımını düzenler. Terletir. Kurutulmuş melekotu
dövülüp başa sürülecek olursa bitleri öldürür. Astım nöbetlerine
faydalıdır.


Melissa : Yapraklar yatıştırıcı, mîdevî, gaz söktürücü, terletici ve
antiseptik etkilere sâhiptir. Huzursuzluk ve sıkıntıları giderir. Hafıza
zayıflığına faydalıdır. Baş dönmesi ve kulak çınlaması gibi şikayetleri
keser. Hazımsızlık, baş ağrısı ve migrende de faydalıdır. Daha çok çay
hâlinde kullanılır.


Menekşe : Bitkinin çiçekli dalları idrar söktürücü, bâzı deri
hastalıklarında kan temizleyici olarak ve romatizmaya karşı kullanılır.


Menengiç : Terebinthina Chia Dahilen idrar ve solunum yolları antiseptiği olarak kullanılır.


Mersin : Meyveleri yemiş olarak, kabızlık giderici ve antiseptik olarak kullanılır.


Mersin yağı : Oleum Myrti Dahilen bronşit, verem ve belsoğukluğu gibi
hastalıkların tedavisinde ve şeker hastalığına karşı kullanılmaktadır.


Meyankökü : Grip, nezle, anjin ve nefes darlığına faydalıdır. Öksürük ve balgam söktürür. Yüksek tansiyonu düşürür.


Mısır : Yüzde 18.3 gibi yüksek oranda lif içeriyor. Mısırın içeriğindeki
yüksek karbonhidrat, enerji seviyenizi yükseltir. İçinde protein,
kalsiyum, demir, fosfor, A ve B2 vitaminleri bulunur.


Mısır püskülü : Stylus Maydis İdrar söktürücü ve taş düşürücüdür.


Mine Çiçeği (Güvercin otu) : Tıbbî olarak, kabız edici, teskin edici
etkisi vardır. Baş ve mafsal ağrılarını dindirir. Yorgunluğu ve
uykusuzluğu giderir.


Muskat : Myristicae Gaz söktürücü ve antiseptik olarak bilhassa karın ağrıları için kullanılır.


Muz : Folik asit, potasyum ve B6 vitamini bakımından son derece zengin bir meyvedir. Potasyum krampları önler.


Mürsafi : Gummi Myrrihae Antiseptik ve uyarıcıdır. Bilhassa solunum yolu hastalıklarına karşı kullanılır.


N:

Nane : Yapraklari çay hâlinde yatıştırıcı, mîdevî, gaz söktürücü,
bulantıyı giderici olarak kullanılır. Bunun yanında çeşitli ilâçların
terkibinde kullanıldığı gibi, yaprakları çiğ veya kurutulmuş olarak
yemeklere konur. Nâne esansı, çok miktarda zehir etkili olmasına
karşılık az miktarı mîde ağrılarına ve bulantılara karşı kullanılabilir.
Nâne uçucu yağı da oldukça fazla kullanılan bir yağdır.

Nane yağı : Menthae Piperitae Hafif antiseptik, ferahlatıcı, koku verici ve mide bulantılarını giderici olarak kullanılır.


Nar : Vücudu kuvvetlendirir. İshali keser. Burun poliplerine faydalıdır.
Şerit düşürür. Kalbi kuvvetlendirir. Mide, bağırsak hastalığı olanlar,
küçük çocuklar ve hamileler fazla kullanmamalıdır.


Nazarotu : Ekzama, basura karşı ve tütsü olarak kullanılır.


Nergis : Kusturucu ve ishal etkilidir. Kurutulmuş çiçekleri yatıştırıcı , müshil ve ateş düşürücü olarak çay hâlinde kullanlır.


Nilüfer : Kökleri kabız edicidir. Beyaz nilüferin çiçekleri, yatıştırıcı ve uyuşturucudur.


Nohut : Vücudu kuvvetlendirir. Anne sütünü arttırır.


O-Ö:

Oğulotu : Folium Melissae Yatıştırıcı, midevi, terletici ve antiseptiktir.

Okaliptus : Özellikle solunum yolu hastalıklarında kullanılır.Öksürüğü
keser, boğaz ve burun iltihaplarını giderir. İdrar yollarını temizler.
Hâricen deri üzerine sürülmek sûretiyle antiseptik olarak da kullanılır.
Ökaliptus yaprakları doğrudan doğruya kaynatılarak kullanıldığı gibi,
yağının tıpta da pekçok faydaları vardır. İlâç olarak veya kaynatma ile
buğu, koku hâlinde de kullanılır. Yapraklar nefes darlığı, kabız, balgam
söktürücü olarak, haşere sokmalarına, her nevî ateşlenmeye, nezle,
nevralji, bronşit, romatizma, şeker, üremi gibi hastalıklarda, yağ veya
ekşitilerek sirke, toz sabun, pudra ve mâcun şeklinde kullanılır.


Okaliptüs yağı : Oleum Eucalypti Antiseptik olarak haricen kullanılır.


Ökseotu : Kalbin atışlarını arttırır. Damar kireçlenmelerinde faydalıdır. Sara ve akciğer kanamalarında kullanılır.


P-R:

Pancar : Karaciğerin düzenli çalışmasını sağlar. Kansızlığı giderir.
Şeker hastalığı ve vereme karşı korur. Mide ve barsakları
kuvvetlendirir. Sinirleri yatıştırır.

Papatya : Çiçek durumu başları, çiçek açmadan önce toplanarak gölgede
kurutulur.Çay hâlinde sabahları aç karnına bir bardak içilebilir. İdrar
çoğaltıcı, iştah açıcı, yatıştırıcı ve gaz söktürücü etkilere sâhiptir.
Basur memelerinde ağrı kesici, tedâvi edici etkiye sâhiptir. Boyar madde
olarak da kullanılır.


Patates : Kızarmış yemezseniz kilo aldırmaz. Sindirimi kolaylaştırır,
kabızlığı önler. Yorgunluğa karşı birebirdir. Bol miktarda C vitamini ve
protein içerir. Halsizliğe karşı etkili. Vücuda enerji veren madde olan
karbonhidrat içeren patates, C ve E vitaminleri ve beta karotin
açısından en zengini. 100 gram patateste 80 kalori, 2 gram protein, 17
mg karbonhidrat, 7 mg kalsiyum, 53 mg fosfor, 20 mg C vitamini var.
Yılın hiçbir zamanı bulmakta da güçlük çekmezsiniz. Her zaman söylenir,
bir kez daha söylense sorun olmaz; patatesin besin değerinin büyük kısmı
kabuğunda olduğundan soymak yerine özel bıçağı ile kazımak daha iyidir.
Yine kabukları soyularak pişirilen patates C vitaminin yüzde 25’ini
kaybediyor. Bu nedenle patatesi fırında kabuğuyla veya buharda ya da az
suda pişirmek gerek.


Patlıcan : Kansızlığı giderir. Karaciger ve pankreasın düzenli
çalışmasını sağlar. Kilo vermeye yardımcı olur. Böbrek yanmaları ve
ağrılarını keser. Sinirleri yatıştırır. Kalp çarpıntılarını giderir.
Cilt hastalıkları, şeker, mide, barsak ve karaciğer hastalıkları aşırı
derecede olanlar yememelidir.


Pelinotu : Herba Absinthii Midevi, ateş düşürücü, adet getirici etkileri vardır.


Pırasa : İdrar söktürür. Mide rahatsızlığına iyi gelir. Kabızlığı
giderir. Basur memeleri için faydalıdır. Böbreklerdeki kum ve taşların
düşürülmesine yardımcı olur.


Portakal : Antioksidantlar ile dolu bir meyve. Kanseri önleyici olarak
bilinen bütün maddeleri içeriyor. Ayrıca bol miktarda C vitamini
içeriyor. Kilo almaya engel olur. Kandaki kolestorolü düşürür.Vucüdun C
vitamini, potasyum, protein, B ve E vitaminleri ile kalp hastalıkları ve
antikanserojen maddeler ile kanser riskini azaltıyor, kolestorolü
düşürüyor


Rezene : Foeniculi Midevi, gaz söktürücü ve süt artırıcıdır.


S-Ş:

Safran : Sinir sistemini uyarıcı, iştah açıcı, âdet söktürücü, koku ve
renk verici olarak kullanılır.Fazla miktarda kullanılmamalıdır.
Hamileler kesinlikle kullanmamalıdır.

Salatalık : Salatalığın kendisi ya da suyu cildimizi bir tonik kadar
temizler. Salatalık kabızlığı önler, böbrek ve kalp hastalıklarında
vücutta biriken suyun atılmasına yardımcıdır. Kalp hastalıkları ve
enfeksiyonlara karşı etkili. Kükürt içeriyor ve bu madde vücudun
enfeksiyonlara karşı dayanıklılığını artırdığı gibi, kolestrolü de
düşürüyor.


Salep : Öksürük ve bronşite faydalıdır. Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar. Zihni çalıştırma gücünü arttırır.


Sandalos : Sandaraca Haricen ve dahilen romatizma ağrılarını dindirici olarak etkilidir.


Sarı kantoron : Herba Hyperici Dahilen antispazmotik, kabız, yatıştırıcı, haricen ise antiseptik ve yara iyileştiricidir.


Sarısabır : Aloe Kalın barsağa etkili bir müshildir.


Semizotu : Mide ve barsak kanamalarında ve kanlı idrarda faydalıdır.
Kanı temizler. Şeker hastalığında susuzluğu giderir. Uykusuzluk, sinir
ve zihin yorgunluğunda faydalıdır.


Servi kozalağı : Cupressi Çocukların gece işemelerinde, haricen basura ve kokulu ayak terlemelerine karşı kullanılır.


Sığla yayı : Styrax Liquidus Haricen antiseptik, yara iyi edici ve anti paraziter olarak kullanılır.


Sinameki : Memleketimizde çok kullanılan müshil ilâcıdır. Kolit ve spastik kabızlıkta kullanılmaz.


Soğan Ve Sarımsak : Yüksek tansiyon ve kalp hastalığı tehlikesini
azaltırlar. Soğan, mide kanserine yakalanma riskini; sarımsak da
bağırsak kanserine yakalanma riskini azaltıyor. Sarımsağın mayasında
bulunan maddeler hücrelerin zarar görmesini önleyerek, vücudu erken
yaşlanmaya karşı koruyor. Antibiyotik ve nefes darlığını gideren
bileşimler içeren sarımsak bağışıklık sistemini de kuvvetlendiriyor.
Kalbe ve alerjik hastalıklara karşı etkili. Soğan içerdiği kimyasal
maddelerle kalbimizi güçlendiriyor ve alerjik reaksiyonları engelliyor.
Newcastle'da yapılan araştırmalar, düzenli bir şekilde soğan yiyenlerin
damarlarının tıkanma riskinin azaldığını gösteriyor.


Soya : Uzun yaşamak isteyen herkes mutlaka soya tüketmelidir. Soya,
içerisinde östrojen hormonuna benzer işlev gören ve bu hormonun
etkilerini sulandıran bir madde içerir ve buda kadın bünyesi için son
derece yararlıdır. Çünkü, hücre yenilenmesini hızlandıran östrojen
hormonunun aşırı üretimi, göğüs, rahim ve boyun kanserine yakalanma
riskini çok arttırır.


Sumak : Kabız edici, kan kesici, antiseptik etkili olup, ayrıca boğaz ve
diş etleri hastalıklarında gargara hâlinde kullanılır. Sumak meyveleri
de tanen, uçucu yağ ve organik asitler ihtivâ eder. Baharat olarak çok
kullanılır.


Susam : Nefes darlığı ve bronşitte faydalıdır.


Susam yağı : Oleum Sesami Dahilen müshil olarak etkilidir. Şeker hastalığına karşı da kullanılır.


Şahtera : Herbe Fumariae İdrar artırıcı, yatıştırıcı, zayıflatıcı ve tansiyon düşürücüdür.


Şebboy : Tohumları kalp üzerine etkili bileşikler taşır.Ayrıca idrar söktürücü ve kabızlığı giderici etkisi vardır.


Şeftali : Çiçekleri kabızlığı giderir ve barsak solucanlarını düşürür.
Meyvesi hazmı kolaylaştırır.İdrar yollarını temizler. Bol miktarda idrar
söktürür. Basur memelerinden doğan şikayetleri giderir. Safra kesesi ve
böbrekler için faydalıdır.


Şeytantersi : Gummi Asa foetida Sinir sistemi yatıştırıcısı, hazmı kolaylaştırıcı ve gaz söktürücüdür.


T:

Taflan : Yapraklardan elde edilen taflan suyu öksürük dindirici olarak
kullanılır.Taze meyveleriyse meyve olarak yenilmektedir. Kurutulmuş
meyvelerinin tohumlarıysa şeker hastalığına karşı kullanılır.Tâze
meyveleri taş düşürücü olarak da kullanılmaktadır.

Tarçın : Ruhi sıkıntıları giderir. Sürmenajda faydalıdır. Kalbi kuvvetlendirir. İştah açar, hazmı kolaylaştırır.


Tarçın yağı : Oleum Cinnamomi İştah açıcı ve midevi olarak dahilen kullanılır


Tere : İştah açar. Hazmı kolaylaştırır. Bronşları temizler, öksürük
söktürür. İdrar söktürür, böbrekleri ve idrar yollarını temizler.
Kanser, anemi ve lif hastalıklarına karşı etkili. Tere kanserle savaşan
sebzelerin arasında olduğu gibi aynı zamanda en fazla kalsiyum, demir ve
folik asit içerenlerin başında geeliyor. Tere gibi yeşil sebzeler yiyen
kadınların, life ilişkin hastalıklara yakalanma riskleri daha az.


Turp : Böbreklerdeki mikropları öldürür. Kum ve taşların dökülmesine
yardımcı olur. Karaciğer şişliğini indirir. Sarılıkta faydalıdır. Safra
taşlarının düşürülmesine yardımcıdır. Romatizma, siyatik astım ve
bronşite faydalıdır.


Ü-V:

Üvez : Özellikle bir şeker olan üvez şeker hastaları rejimi için iyi bir
tatlandırıcıdır. Meyveleri ve yaprakları kabız edicidir. Yine meyveleri
idrar söktürücü, kadınlarda âdetleri kolaylaştırıcı etkilere sâhiptir.
Meyveler C vitaminince zengindir. Yapraklarının çayı şeker hastalığına
karşı kan şekerini düşürücü olarak kullanılmaktadir. Zararsızdır.

Üzerklik : Bağırsak kurdundan prostata, hemoroitten karın ağrısına pek çok hastalığa iyi gelmektedir.


Üzerklik tohumu : Semen Pegani Kurt düşürücü, adet söktürücü, uyuşturucu, terletici ve yatıştırıcıdır.


Vişne : İshali keser. Ateşi düşürür. İdrar söktürür. Vücuda rahatlık verir.


Y:

Yaban gülü : Kabız edici, idrar söktürücü olarak, böbrek ve safra
taşlarına karşı kullanılır. C vitamini yönünden zengin olduğu için de
bâzı bölgelerde marmelât yapımında kullanılır.

Yasemin : Çiçeklerinden hazırlanan çay göğüs yumuşatıcı ve sinirleri yatıştırıcı olarak kullanılır.


Yenibahar : Damar sertliğini önler. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarını giderir.


Yeralması : Şeker hastaları için faydalıdır. Besleyicidir. Vücudun direncini arttırır. Kabızlığı giderir


Yılan yastığı : Ateşi düşürür. Terletir, vücuda rahatlık verir. Sinirleri uyarır.


Yosun : Haşlaması barsak kurtlarını döker. Saçlar yikanırsa kuvvetlendirir.


Yulaf : Çocukların hazım güçlüklerini giderir. Bedeni ve ruhi yorgunlukları giderir. Kandaki şeker miktarını azaltır


Z:

Zahter : Saturejae hortensis Şeker hastalığına karşı kullanılır.

Zencefil : İştah açar. Kusmayı önler. Bağırsak bozukluklarını giderir.


Zerdaçal : Mîdevî ve gaz söktürücü etkiye sâhiptir.


Zerdeçal : Curcuma longae Midevi, gaz söktürücü ve safra artırıcıdır.


Zeytin : Zeytinyağı, safrayı artırır. Karaciğeri çalıştırır. Karaciğer
ağrılarını keser. Sarılıkta faydalıdır. Yaprak ve kabukları yüksek
tansiyonu düşürür. Kandaki şeker miktarını düşürür. Bağırsak
solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur.


Zulumba : Rhizoma Zedoariae İştah açıcı, uyarıcı, idrar artırıcı, balgam ve gaz söktürücüdür.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Şifalı Bitkiler
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» şifalı bitkiler (a-z) devamı
» şifalı bitkiler (a-z) devamı
» şifalı bitkiler (a-z)
» Şifalı Bitkiler
» şifalı bitkiler (a-z) devamı

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Paylaşım Türkiye :: Sağlık Bilgisi :: Alternatif Tedavi-
Buraya geçin: