Çay sadece vücudun suyunu tekrar geri kazanmasını sağlamıyor, aynı
zamanda kalp krizi riskine ve bazı kanser türlerine karşı da koruma
sağlıyor.
Uzmanlar çayda 'flavone' isimli P vitamini içeren bir maddenin bulunduğunu bu maddenin de sağlığa çok iyi geldiğini belirttiler.
Hücrelerin zarar görmesini engelleyen birtakım antioksidanların birkaç
tür bitki dışında sadece çayda bulunduğuna da dikkat çeken uzmanlar,
günde üç veya dört fincan çayın kalp krizi riskini de azalttığını
belirtiyorlar.
Bazı araştırmalar çayın kansere karşı da etkili olduğunu ortaya koyuyor.
Diğer taraftan diş plaklarının oluşmasını engellemesi ve kemiklerin
güçlendirmesine yardımcı olması da diğer yararları arasında yer
alıyor...
Beslenme uzmanı Dr. Carrie Ruxton, 'Çay içmek su içmekten daha yararlı.'
diyor ve ekliyor: ' Çayın vücuttaki su miktarını azalttığı düşüncesi
tamamen geçmişten gelen yanlış bir inanış. Kafein üzerine bugüne kadar
yapılan çalışmalar kafeinin vücutta su tutması konusunda hep olumsuz
sonuçlar ortaya çıkarmıştı. Ama içebileceğiniz en sert çay veya kahve
bile vücudunuzun büyük oranda sıvı kazanmasını sağlar' diyor.
Çayın sadece anemi riski taşıyan kişilerde etkisi tam olarak bilinmiyor.
Besinlerdeki demirin emilimini azalttığı için anemi hastaları için
belki sorun yaratabilir. BU nedenle doktorlar anemi hastalarına gün
içindeki öğünlerin ardından çay içmelerini pek önermiyor.
Uzmanlar sağlıklı bir insanın günde 1.5 veya 2 litre civarında sıvı
almasını öneriyor. Tabi ki bu miktarın bir kısmının çay olması
koşuluyla...