Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü
Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çelik, ''Kara üzüm güzellik iksiri,
gerçek beyin besini ve zayıflama rejimlerinin de ana ürünüdür'' dedi.
Prof. Dr. Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kara üzümün yapısında
bulunan vitamin, mineral, potasyum, magnezyum ve demirin vücudun
bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini söyledi.
Kara üzümün ayrıca cilt bakımı için büyük yararlar sağladığını belirten Prof. Dr. Çelik, şunları kaydetti:
''Kara üzüm, vücutta yağların erimesine yardımcı olarak cildin taze ve
temiz bir görünüm almasını sağlıyor. İçerdiği maddeler sayesinde
güzellik iksiri olarak nitelendiriliyor. Bir salkım kara üzüm veya buna
eş değer kurutulmuş kara üzüm, vücudu ve beyin hücrelerini
zindeleştiriyor. Bir kilo üzüm, 1150 gram süt, 390 gram et, 300 gram
ekmek ve 1200 gram patatese eşdeğerdir. Bu nedenle de bayanlar için en
ideal rejim menüsüdür.''
Kara üzümün bilinenden çok daha fazla yararı bulunduğunu bildiren Prof. Dr. Çelik, şöyle devam etti:
''İnsanlar kara üzümü sadece vücudun kan ihtiyacı arttığında tüketmeye
başlıyor. Oysa kara üzüm başlı başına bir sağlık meyvesi. Kara üzüm
güzellik iksiri, gerçek beyin besini ve zayıflama rejimlerinin de ana
ürünüdür. Daha da önemlisi kabuklarında bulunan resveratrol maddesi
kansere karşı savaşmakta, antioksidan görevi sayesinde yağlı
bileşiklerin kılcal damarlarda birikmesini engellemekte yani
antikoagulant olarak davranmakta ve kanı sulandırarak koroner kalp
hastalıklarına karşı insanları korumaktadır.''
Kara üzümün bazı karaciğer rahatsızlıkları ve kansızlık tedavisinde de
etkili olduğunu ifade eden Prof. Dr. Çelik, ''İçerdiği meyve asitleri ve
lifli yapısından dolayı mideye zarar vermeksizin böbrek ve bağırsak
sisteminin düzenli çalışmasını sağlar ve kanın temizlenmesine yardımcı
olur'' diye konuştu.
Prof. Dr. Çelik, kara üzümün, ayrıca alerji ve kireçlenmelerde iltihap oluşumuna engel olduğunu söyledi.