Paylaşım Türkiye
Karides’in Faydaları 212
Paylaşım Türkiye
Karides’in Faydaları 212
Paylaşım Türkiye
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


paylaşım forumu, site ekle, site tanıt, dizin
 
AnasayfaAramaLatest imagesKayıt OlSite ekleGiriş yap

 

 Karides’in Faydaları

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
haso
Yetkingrafiker
haso


BANLANDI
Mesaj Sayısı : 2099
Kayıt tarihi : 02/08/10

Kişi sayfası
Altın Altın: 0
Para Para: 0

Karides’in Faydaları Empty
MesajKonu: Karides’in Faydaları   Karides’in Faydaları EmptyÇarş. 11 Ağus. - 16:24

Karides, özellikle Avrupa denizlerinde ve Kuzey Amerika
kıyılarında yaşayan, kabuklular sınıfından bir eklembacaklıdır.Vücudu
kalsiyum karbonattan meydana gelen bir zırhla örtülüdür. Gövdesi eklemli
bir su ürünüdür.


Denizlerden, göllerden ve nehirlerden elde edilen canlılardan
yenebilenlerin başında balıklar yer almaktadır. Az miktarda midye,
karides, kerevit ve diğer ürünler de tüketilmektedir. Türkiye’de yılda
kişi başına tüketilen balık miktarı ortalama 3 kg kadar düşük değerlere
sahiptir. Bunun yaklaşık %65’i taze, geri kalanı kurutulmuş, tuzlanmış
ve konserve edilmiş olarak kullanılmaktadır. Hele ki diğer deniz
mahsullerinin tüketimi yok denecek kadar azdır. Halbuki su ürünleri, iyi
kalitede protein, A, K ve B vitaminleri ile iyot, fosfor ve çinko gibi
mineraller bakımından zengindir. Beslenmede, besinlerin içerdiği
protein, vitamin ve mineral gibi besin öğeleri büyük önem taşımaktadır.
Ancak protein içeren besinlerin çoğu aynı zamanda yağ da içermektedir.
Doymuş yağların, kan kolesterol düzeyine etkisi yüksek kolesterollü
diyetten daha fazladır. Beslenmemizde kolesterolden çok, toplam yağ
miktarı ve doymuş yağ asitleri oranına dikkat etmemiz gereklidir. Su
ürünlerinden karides çoğu etlere, kümes hayvanlarına hatta balıklara
göre daha az doymuş yağ içerir.

Yapılan bilimsel araştırmalarda kırmızı et yerine beyaz eti, özellikle
de su ürünlerini tercih eden topluluklarda koroner kalp hastalığının
daha az görüldüğü saptanmıştır. Bu nedenle beyaz et tüketimine öncelik
tanınması; kırmızı et seçiminde koyun ve kuzu eti yerine, az yağlı dana
etinin tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır. Özellikle tavuk ve
hindinin beyaz eti, en yağsız et sınıfında yer almaktadır. Tabi
derilerinin yenilmemesi koşulu ile.Su ürünlerinden karides, yengeç ve
ıstakoz, diğer birçok balığa göre daha fazla kolesterol içerir, fakat
çoğu etlere ve kümes hayvanlarına göre de daha az doymuş yağ içerir. Bu
nedenle su ürünleri dengeli beslenme çerçevesinde endişe edilmeden
yenilebilir. Sadece tüketim sıklığına ve miktarına dikkat etmek gerekir.
Zaten her gün soframıza gelen bir besin olmadığı, bir kerede de 4-5
porsiyon yenilmeyeceği için sıkıntı yaratmayacaktır. Ancak
unutulmamalıdır ki, diğer et ve kümes hayvanları gibi, su ürünleri de
kızartma yerine, fırında veya ızgarada pişirilmelidir.

Karides, aynı zamanda omega - 3 diye tabir edilen elzem yağ asitlerinden
EPA ve DHA açısından iyi bir kaynaktır. Yeterli ve dengeli beslenmede
protein tüketiminin en az yarısının hayvansal kaynaklı olması
önerilmektedir. Biyolojik değeri yüksek, iyi kalitede protein, niasin, E
ve B12 vitamini ile iyot, çinko ve fosfor minerali açısından zengin bir
besin maddesi olan karides; özellikle büyüme ve gelişme çağındaki
çocuklar için yararlı bir yiyecektir. Karides, düşük yağ içeriği
açısından, zayıflama diyeti uygulayan bireyler için de son derece uygun,
pratik, lezzetli, kolay hazırlanabilir, yüksek besin değerine sahip bir
besin maddesidir. Ayrıca, karides eti bağ doku yönünden fakir olması
nedeniyle kolay sindirilebilir.Karidesler ya yakalandıktan sonra en kısa
sürede tüketilmeli ya da hemen işlenmelidir. Karideslerin buzda, derin
dondurucuda muhafazası çok yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Bu
tür ürünleri, açıkta satan yerlerden almaktansa; güvenilir bir firmanın
ürünlerini seçmek çok daha sağlıklı olacaktır. Ürünlerin etiket bilgisi
dikkatlice okunmalı; gıda adı, firma adı ve adresi, saklama koşulları,
besin değeri, üretim ve son kullanma tarihi belirtilmeyen, ambalajı
açılmış ürünler alınmamalıdır. Organoleptik (görünüm, renk, koku gibi
duyusal) özellikleri uygun olmayan ürünler de satın alınmamalıdır.

Karidesin Yenilebilen 100 Gramının Enerji Ve Besin Öğeleri Değerleri

100 gram karides; 117.6 kkal enerji, 23.4 gr protein, 2.1 gr yağ, 78.4
gr su, 181.0 mg kolesterol, 146.0 mg sodyum, 266.0 mg potasyum, 62.0 mg
kalsiyum, 207.0 mg fosfor, 1.7 mg demir, 470 IU A vitamini, 0.05 mg B1
vitamini, 0.03 mg B2 vitamini, 13.0 mg Niasin, 1.4 mg C vitamini içerir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Karides’in Faydaları
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Enginar'ın faydaları
» Fesleğenin faydaları..
» Cevizin faydaları
» Patlıcanın faydaları
» Kivinin FAYDALARI

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Paylaşım Türkiye :: Sağlık Bilgisi :: Alternatif Tedavi-
Buraya geçin: